16.4.2024 12:53
Breaking News

U Turskoj za poslednjih 17 godina zasađeno 4,5 milijarde sadnica

Ankara

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da sadnjom miliona sadnica turski narod radi na izgradnji nove zelene Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je ranije proglasio 11. novembar kao nacionalni praznik Dan pošumljavanja, a širom Turske danas se realizira veliki projekt u okviru kojeg će biti zasađeno 11 miliona sadnica.

Erdogan je i lično prisustvovao sadnji na jednom od lokaliteta kod Ankare i tom prilikom je poručio da je Turska u proteklih 17 godina zasadila 4,5 milijardi sadnica i povećala područje pokriveno šumama sa 20,8 na 22,7 miliona hektara.

“Mi pripadamo civilizaciji koja od nas traži da posadimo sadnicu, čak i kada bismo vidjeli da nastupa Sudnji dan”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također najavio da će masovno sađenje sadnica biti redovni događaj svakog narednog Dana pošumljavanja u toj zemlji.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli ranije je kazao da projektom “Dah za budućnost“ koordinira Direkcija za šumarstvo Turske pod motom “Danas sadnica, sutra je dah“.

Plan je da se u okviru projekta 11. novembra u 11.11 sati na 2.023 lokaliteta u svim gradovima Turske u roku od tri sata zasadi 11 miliona sadnica.

“U projekt smo ušli s idejom da vidimo možemo li zasaditi tri miliona sadnica, a zaustavili smo se na brojci od 11 miliona. Kampanja je naišla na nevjerovatan odziv i već imamo 13 miliona spremnih sadnica. Po najavi ćemo 11 novembra zasaditi 11 miliona, a ostatak ćemo zasaditi do kraja mjeseca“, kazao je Pakdemirli.Pakdemirli je kazao da će danas biti oborena dva svjetska rekorda i to rekord za najviše zasađenih sadnica u jednom satu i rekord kreiranja najveći online digitalni album o pošumljavanju. Rekordi će biti poslani na razmatranje i komisiji za Guinnessovu knjigu rekorda.

Ukazujući na sve veće probleme klimatskih promjena u svijetu, Pakdemirli je kazao da Turska ulaže velike napore u zaštiti okoliša i da će nastaviti takve projekte.

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.