25.7.2024 3:09
Breaking News

Turska će završiti testiranje digitalne lire 2020.godine

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naložio je da vlada treba da završi testiranje digitalne valute nacionalne centralne banke (CBDC) 2020. godine.

Nacionalnu digitalnu liru na bazi blokčeina u zemlji planira da emituje centralna banka u skladu sa Godišnjim predsjedničkim programom za 2020. godinu, piše Cointelegraph.

Objavljen 3. novembra, predsjednički program precizira da bi prva ispitivanja digitalne lire trebalo da budu sprovedena i finalizirana do kraja 2020. godine, navodi se u dokumentu koji je 4. novembra objavila turska zvanična nacionalna publikacija Resmi Gazete.

U okviru pilot projekata, vlada navodno planira da razvije softversku platformu za trenutna plaćanja zasnovana na digitalnoj liri. Pored centralne banke, u projekat će biti uključena i nacionalna agencija za tehnološke inovacije – Savjet za naučno-tehnološka istraživanja Turske, takođe poznat kao TUBITAK.

Kako je izvjestio Cointelegraph na turskom, pokretanje digitalne lire dio je cilja zemlje da ojača lokalnu ekonomiju. Dokument glasi:

“Glavni cilj je uspostaviti finansijski sektor sa jakom institucionalnom strukturom koja može odgovoriti na potrebe finansiranja realnog sektora po niskim troškovima, ponuditi različite finansijske instrumente širokoj bazi investitora putem pouzdanih institucija i podržati cilj Istanbula da postane atraktivan globalni finansijski centar.”

Uključivanje digitalne lire u Godišnji predsjednički program Turske za 2020. godinu slijedi prethodnim planovima koje je država zacrtala u ekonomskom planu zemlje 2019.-2023., objavljenim u julu 2019. Pored CBDC-a, vlada je zainteresovana za primjenu tehnologije blokčeina za prevoz i carine, kao i javne usluge i administraciju.

U septembru, turska vlada najavila je planove za uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture za raspoređivanje tehnologije distribuiranog registra u javnoj administraciji.

bankar.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.