14.7.2024 21:26
Breaking News

U Tursku tokom 2013. uvezeno skoro 16 miliona mobilnih telefona

Uvoz mobilnih telefona u Tursku se tokom 2013. godine povećao za 19 procenata, saopštili su iz turske uprave za komunikacije.

Prema podacima koje je dostupnim učinila Uprava za informacijske i komunikacijske tehnologije (BTK) Republike Turske, u zemlju je protekle godine uvezeno 15,8 miliona mobilnih telefonskih uređaja. Poređenja radi, Turska je u 2012. godini uvezla 13,2 miliona mobilnih telefona.
Broj mobilnih telefona korištenih od strane posjetilaca i putnika smanjio se za oko tri posto, sa 1,12 miliona u 2012., na 1,08 miliona u 2013. godini.
Procijenjuje se da ukupna vrijednost uvezenih uređaja za prošlu godinu iznosi oko 10 milijardi turskih lira (4,5 milijarde dolara).
Polovina od uvezenih mobilnih uređaja su “pametni telefoni” (smartphones), saopštili su analitičari. Pametni telefoni, koji trenutno dominiraju svjetskim tržištem telefona, tri do četiri puta su skuplji od običnih mobilnih telefona.
Stručnjaci procijenjuju da se ovako veliki zahtjev tržišta za mobilnim telefonima i povećanje uvoza negativno odražavaju na trenutni deficit u državnoj kasi, iz koje je za ovu svrhu ispražnjeno skoro pet milijardi dolara.
(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.