14.6.2024 2:49
Breaking News

Uskoro počinje izgradnja Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju od strane TIKA-e

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) finansiraće projekat izgradnje Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, koji će raspolagati svim potrebnim sadržajima za održavanje teorijske i praktične nastave za oko 100 studenata.

To je saopšteno danas nakon sastanka koordinatora TIKA kancelarije u Crnoj Gori Mustafe Jaziđija, ambasadora Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa i gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića.

Bogdanović je kazao da je za projekat izgradnje objekta Fakulteta dramskih umjetnosti izdata građevinska dozvola, a objekat će, kako je precizirao, imati podrum, prizemlje i dva sprata, projektovan na bruto razvijenoj građevinskoj površini od 4,7 hiljada kvadratnih metara.

„Objekat ove namjene biće jedan od najsavremenijih u ovom dijelu Evrope, a raspolagaće svim potrebnim sadržajima za održavanje teorijske i praktične nastave za oko 100 studenata“, rekao je Bogdanović.

On je istakao da je to najveća donacija koju je TIKA do sada realizovala u Crnoj Gori.

„Nadamo se da će ta investicija započeti u narednim mjesecima. Započeli smo proces tenderskog postupka, čim taj proces bude okončan, mi ćemo krenuti u realizaciju ove aktivnosti“, kazao je Bogdanović.

Jaziđi je rekao da ga donacija za izgradnju Fakulteta dramskih umjetnosti čini jako srećnim jer, kako je naveo, crnogorsko društvo prija važnosti umjetnosti i kulturi.

„Mi ćemo kao Vlada Turske dati sve da se ovaj projekat završi u što bržem periodu. U naredna dva ili tri mjeseca ćemo završiti tendersku proceduru u vezi projekta. Nakon završene tenderske procedure, nećemo imati nikavih prepreka za početak radova“, istakao je Jaziđi.

TIKA je u Crnoj Gori, kako je podsjetio, realizovala veliki broj projekata u oblasti obrazovanja i zdravstva, ali ovaj projekat na Cetinju ima veliku važnost.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip, istakao je da se ta država kroz TIKU trudi da u čitavoj Crnoj Gori realizuje mnoštvo projekata.

„Ovo je važan projekat kako za Prijestonicu Cetinje, tako i za čitavu Crnu Goru. U veoma kratkom periodu će početi radovi na izgradnji Fakulteta i to je veoma važna donacija od TIKA-e i najveća donacija te agencije“, rekao je Galip.

On je poručio da će Turska podržati Prijestonicu ne samo u ovom projektu, nego i u drugim gdje za to bude imalo prostora.

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.