14.7.2024 4:16
Breaking News

Većim pogodnostima u domovima do kvalitetnijeg života i studija u Turskoj

vecim-pogodnostima-u-domovima-do-kvalitetnijeg-zivota-i-studija-u-turskoj

Sada u znatno kvalitetnijem stanju i nudeći komfor, državni studentski domovi u Turskoj pružaju usluge smještaja za 282 hiljade studenata.

Državni studentski domovi (KYK) u pomoć pristižu mladima koji se po prvi put odvajaju od porodice i odlaze u druge gradove na studije. Pružajući kvaltetne usluge, domovi omogućuju smještaj za 282 hiljade domaćih i stranih studenata.
Uz poboljšanje uslova, studentski domovi su se riješili ranijeg imidža malih prostorija u kojima boravi desetak osoba. Državni studentski domovi, gdje su nekada boravili samo studenti koji su na to bili prinuđeni, posljednjih godina su zabilježili rast kvalitete usluga.
Kredi ve Yurtlar Kurumu, institucija koja se brine o studentskim domovima u 81 gradu i 145 oblasti u Turskoj, nastoji studentima obezbijediti toplu atmosferu kako bi se osjećali kao kod kuće.  Dva studentska doma su na raspolaganju studentima u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.
Podaci o državnim studentskim domovima za 2014. godinu jasno pokazuju do kakve promjene je u posljednjih deset godina došlo u domovima kada je u pitanju smještaj, hrana, kulturne aktivnosti, sportske mogućnosti i ostale društvene usluge.
U 376 studentskih domova širom Turske, postoji kapacitet  za smještaj od 313 hiljada ležaja. Procenat popunjenosti od marta 2014. godine premašio je 90 posto.
U ranijim godinama studenti su za sve potrebe, uključujući i spavanje, morali koristiti jednu prostoriju ili prostor za zajedničko korištenje, dok već sada mogu uživati u prostranim prostorijama sa većim pogodnostima.
Zamjena metalnih kreveta na sprat sa pojedinačnim ležajima u studentskim domovima ubrzano se nastavlja. Studentima u Turskoj su na raspolaganje stavljene 6.122 veš mašine, 3.631 mašina za sušenje veša i 61.597 frižidera.
Besplatan, brz i siguran internet 
Studentima je takođe omogućena besplatna, brza i sigurna internet konekcija u svih 376 domova, čija je popunjenost ranije iznosila 70 posto, a danas je za 20 posto veća.
Studenti u 2014. godini primaju mjesečni dodatak za hranu u iznosu od 219 turskih lira, a za 6.124 studenta u lošem finansijskom stanju obezbijeđen je besplatan smještaj.
Investicije se nastavljaju
 
Državni domovi su u sadašnje stanje dovedeni poduzimanjem važnih koraka u posljednjih 12 godina, a postali su prva adresa za porodice kada je u pitanju smještaj za njihovu djecu. Ministarstvo omladine i sporta neprekidno nastavlja ulagati u domove kako bi se kvalitet studentskog života održao i unaprijedio.
U tom kontekstu se širom zemlje nastavlja obnavljanje 54 doma, što znači  dodatni kapacitet od 28.310 ležaja. Pregovori o iznajmljivanju deset objekata, koji su pokrenuti zbog povećane potražnje u posljednje vrijeme, ušli su u finalnu fazu.
Pripreme u novoizgrađenih 12 domova privedene su kraju i u okviru investicionog plana Ministarstva omladine i sporta  moći će da prime 109.170 studenata.
(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.