25.7.2024 3:27
Breaking News

Vlada Turske donirala vakcine za djecu koje Fond nije mogao da obezbijedi

Vlada Turske donirala je 22.000 doza petovalente vakcine za djecu crnogorskom zdravstvenom sistemu, čime će biti obezbijeđena uobičajena vakcinacija djece.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović rekao je da je vrijednost donacije 125.000 eura, odnosno 5,68 eura po vakcini.

“Montefarm je u decembru prošle godine raspisao tender za nabavku kombinovanih petovalentih vakcina, koje omogućavaju istovremenu imunizaciju djece protiv pet dječjih bolesti (difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza i bakterijski meningitis), ali nije bilo ponuda”, rekao je Hrapović.

On je kazao da taj problem prisutan i u regionu, jer su proizvođači imali probleme u proizvodnji što je dovelo do nestašice.

Zaliha je bilo, kako je rekao, do kraja juna, zbog toga je bilo neophodno da se obezbijede vakcine drugim kanalima, dok se nova tenderska procedura ne okonča.

“Vakcine su stigle u Crnu Goru, prevezene su i skladištene po svim neophodnim procedurama i zahvaljujemo prijateljskoj Turskoj, Ministarstvu zdravalja Turske i posebno ambasadi u Crnoj Gori”, kazao je Hrapović.

Prvi sekretar Turske amasade Ferhat Jorulmaz napomenuo je da je saradnja dvije države dobra, i da je Turska srećna što može da pomogne.

 

Uskoro poziv privatnim apotekama

 

Hrapović nije mogao da precizira kada će Fond objaviti javni poziv privatnim apotekama za umrežavanje, što bi omogućilo građanima da uzimaju ljekove na recept i kod privatnika.

Prema zaključcima Vlade sa zasijedanja 7. i 8. marta predviđeno je da se umreže privatne apoteke do kraja trećeg kvartala, odnosno do kraja septembra. Prije toga neophodna je da se završi administrativni posao, raspiše javni konkurs, odaberu privatnici sa kojima će Fond zaključiti ugovore, i tek tada će biti moguće da građani odu sa receptom u privatne apoteke po lijek.

“Riječ je komplikovanoj proceduri koja iziskuje i informatičko umrežavanje i sada ne mogu da preciziram kada će poziv biti pobjavljen, ali napominjem da sve teče planiranom dinamikom”, kazao je Hrapović.

 

www.vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.