16.7.2024 6:06
Breaking News

Oproštajna posjeta ambasadora Bralića ministru prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske M.Mehdi Ekeru

Ambasadora Bralića je danas u oproštajnoj posjeti primio ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske M.Mehdi Eker.
Na sastanku je potvrđena dobra saradnja između Crne Gore i Republike Turske, a sagovornici su se složili da je potrebna bolja saradnja na polju poljoprivrede uz činjenicu da je Turska prva zemlja u Evropi a četvrta u svijetu po prihodu po glavi stanovnika u sektoru poljoprovredno-prehrambene industrije.
Turska svojom poljoprivrednom proizvodnjom zadovoljava svoje potrebe. Imala je u 2013 godini 18 milijardi dolara izvoza poljoprivredno-prehrambebih proizvoda a što čini 12% ukupnog izvoza Republike Turske. U bilansu izvoza i uvoza poljoprivredni sektor je ostavio 6 milijardi suficita. U 2007 godini je izvoz poljoprivrednih proizvoda bio 4 milijarde dolara i Turska je u mnogome zavisila od uvoza poljoprivrednih proizvoda. Iskustvo razvoja poljoprivrede u Turskoj može biti vrlo interesantno za Razvoj crnogorske poljoprivrede te je ministarstvo poljoprivrede spremno da pruži Crnoj Gori pomoć svojim iskustvom kako bi iskoristili i strateški postavili dobre pravce razvoja poljoprivrede.
Turska pruža značajnu podršku razvoja poljoprivede zemljama u okruženju kao što su Kazakistan, Turkmenistan, Azerbejdžan itd sredstvima iz svog budžeta pa je spremna da to i učini prema Crnoj Gori rekao je ministar Eker.
Turska ima blisku saradnju sa FAO-m, potpisala je Sporazum o petogodišnjim zajedničkim aktivnostima i otvaranju kancelarije FAO u Ankari. Turska je predložila da FAO prepusti Turskoj poslove strateškog razvoja i pomoći razvoju poljoprivrede zemalja Balkana i očekuje da se prijedlog usvoji i da će ona svojim razvojnim fondovima i iskustvom pomoći daljem unapređenju razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije zemalja u okruženju kao i balkanskih zemalja.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.