18.4.2024 1:06
Breaking News

Vojska Crne Gore sve modernija, Turska donira opremu vrijednu 15 miliona eura

Tursko Ministarstvo odbrane će Vojsci Crne Gore donirati opremu vrijednu oko 15,5 miliona eura u sljedećih pet godina.

Modernizacija Vojske Crne Gore nije rezultat samo potrebe ispunjavanja NATO-ciljeva već je to, prije svega, kako tvrde u Ministarstvu odbrane, u skladu s nacionalnim interesima. Budžet Ministarstva odbrane za 2020. iznosiće oko 50 miliona eura.

Iz Ambasade Turske u Podgorici za CdM kažu da su, kao dva strateška partnera, Turska i Crna Gora potpisale mnoge vojne sporazume, uključujući Okvirni sporazum o saradnji u vojnim poljima za obuku, tehniku i nauku u 2014. i Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije u 2017. godini.

“Zapravo, podrška Turske Crnoj Gori počela je tokom procesa integracije u NATO, i nakon njenog članstva u NATO-u 2017. godine, unapređenjem odnosa dvije zemlje kao ravnopravnih partnera, uzimajući u obzir nacionalne interese jednih drugih i usvajanjem vin-vin. strategije za obije strane”, navode u Ambasadi.

Objašnjavaju i sadržaj ovih dva sporazuma.

“Sporazum o vojnoj finansijskoj saradnji pruža pomoć u vrijednosti od 100.000 miliona turskih lira (oko 15 miliona eura) u modernizaciji Oružanih snaga Crne Gore, a Protokolom o finansijskoj pomoći predviđeno je 3,5 miliona turskih lira (oko 0,5 miliona eura) pomoći za obuku Oružanih snaga Crne Gore.  Ova dva sporazuma stupaju na snagu nakon ovjeravanja i postupaka ratifikacije. Sredstva će se dodjeljivati, ne odjednom, već postepeno, za period 2020-2024.  Sva ova sredstva izdvajaju se za Vojsku Crne Gore, usmjerene na obezbjeđivanje potrebne vojne i logističke opreme i povećanje nivoa vojne obuke, u skladu sa standardima NATO-a”, navode oni.

Odgovarajući na na pitanje da li je donacija u novcu ili opremi, iz turske Ambasade poručuju da ovi sporazumi ne predviđaju direktan prenos novca.

“Prema odredbama Sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji, prvo će se na spisku naći  vojna oprema koja je potrebna crnogorskom Ministarstvu odbrane. Nakon toga, crnogorski zvaničnici će posjetiti turske kompanije za odbrambenu industriju kako bi utvrdili odgovarajuću opremu koja je odgovarajuća njihovim potrebama. Konačno, nabavku ove opreme realizovaće tursko Ministarstvo nacionalne odbrane”, zaključuju u izjavi za CdM u Ambasadi Turske u Podgorici.

cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.