24.9.2023 9:12
Breaking News

Vuković ugostio gradonačelnika Kirklarelija

Vuković ugostio gradonačelnika Kirklarelija

Foto: Glavni grad

Foto: Glavni grad

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, upriličio je sastanak sa gradonačelnikom Kirklarelija, Mehmetom Siyamom Kesimogluom, predsjednikom opštine Igneade’e, Tahirom Išikom, potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa dijasporom, Bedri Gul Mukovićem, zamjenikom generalnog direktora Uprave za vode i otpadne vode grada Istanbula (ISKI), Šafik Bašom i predstavnicima turske biznis zajednice, saopšteno je iz PG Biroa.

To je bila prilika da se još jednom potvrdi činjenica da Crna Gora i Turska imaju bogate i sadržajne bilateralne odnose, da se razmijene skustva o različitim važnim projektima, ali i da se predstave investicioni potencijali Podgorice.

„Turska i Crna Gora su ne samo partneri, već i prijatelji. Puno toga nas povezuje i u istorijskom smislu, puno toga nas povezuje i danas, ali i u perspektivi budućeg razvoja“, kazao je Vuković, dodajući da je ova prilika veoma značajna jer otvara nove perspektive i nove šanse razvoja koje predstavljaju mogućnost produbljivanja poslovnih odnosa, pokretanja zajedničkih investicija i realizacije zajedničkih projekata.

„Mislim da smo postavili kamen temeljac na kojem počiva i naše dobro prijateljstvo i poslovna saradnja. Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu je započeo saradnju sa balkanskim gradovima, a mi ćemo tu saradnju proširiti. Treba da pratimo savremene promjene i da unapređujemo životni standard građana“, istakao je Kesimoglu.

Gradonačelnik Kesimoglu je naglasio da jedan dio stanovništva Kirklarelija vodi porijeklo iz Crne Gore, te da je u sklopu Gradske kulturne kuće otvorena Crnogorska soba u kojoj su izloženi eksponati koji svjedoče o običajima i tradiciji Crne Gore, a na koju su veoma ponosni jer ima veliki broj posjetilaca.

Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

Zamjenik generalnog direktora Uprave za vode i otpadne vode grada Istanbula (ISKI), Šafik Baša, rekao je da imaju uspostavljenu saradnju sa 70 država, ali još uvijek nemaju sa Crnom Gorom, te smatra da je ova prva posjeta odlična prilika za uspostavljanje iste, kako bi razmjenom znanja i iskustva doprinijeli daljem unapređenju upravljanja vodama i otpadnim vodama na teritoriji Glavnog grada. ISKI opslužuje 16 miliona stanovnika, a dnevno prerađuje oko 3 miliona kubika otpadnih voda.

S tim u vezi, gradonačelnik Vuković je kazao da je izgradnja primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda najznačajniji infrastrukturni projekat u istoriji Glavnog grada, vrijedan preko 50 miliona eura, te da je u toku završna faza procesa izbora izvođača radova za izgradnju samog postrojenja.

Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

“Trudimo se da saniramo negativne posljedice korona virusa na ekonomiju, kroz stimulisanje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, te samim tim nudimo različite povlastice potencijalnim investitorima, kako bismo u najkraćem roku došli do novih investicija”, naglasio je Vuković, dodajući da iako mala, Podgorica nudi velike šanse za investicije, bilo da je riječ o dugoročnom zakupu zemljišta, realizaciji projekata iz oblasti energetike poput solarne elektrane ili proizvodnje električne energije iz deponijskog biogasa

Sagovornici su zaključili da su moguća ulaganja u različitim oblastima privrednog sektora, čime bi se valorizovali ekonomski, energetski ali i turistički resursi kojima Podgorica raspolaže. Prijateljski gradovi su izrazili spremnost za razvijanje dobrih rješenja za najvažnija razvojna pitanja za oba grada.

cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.