16.7.2024 6:02
Breaking News

Za deset godina 20 miliona eura

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA za deset godina, od otvaranja predstavništva, realizovala je u Crnoj Gori oko 300 projekata ukupne vrijednosti podrške oko 20 miliona eura, saopštio je koordinator kancelarije, Ahmet Altun.

On je kazao da je TIKA, koja predstavlja ruku prijateljstva i podrške Turske, predstavništvo otvorila odmah nakon crnogorskog referenduma 2007. godine i da je prošle proslavila deset godina postojanja u Crnoj Gori.

“Za period od deset godina realizovano je oko 300 projekata ukupne vrijednosti podrške oko 20 miliona eura. Cilj TIKE je da ruku prijateljstva i pomoći Turske pružimo svim djelovima Crne Gore i svim njenim državljanima”, kazao je Altun u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da TIKA realizuje projekte i aktivnosti u svim sferama i regijama Crne Gore.

“Kada sprovodimo projekte uklapamo se u sve državne standarde odnosno vizije i strategije Crne Gore i isto tako sprovodimo ih bez uslovljavanja i uzvraćanja”, kazao je Altun i dodao da TIKA u sprovođenju projekata blisko sarađuje sa svim ministarstvima, državnim institucijama, lokalnim samoupravama, nevladinim sektorom.

On je objasnio da se najveći broj projekata realizuje u obrazovanju, zdravstvu, poljoprivredi, dobijanju čiste vode, restauraciji i kulturnoj saradnji.

“Crna Gora, uprkos tome što je mala država, posjeduje značajne prirodne ljepote i važne potencijale. Imao sam priliku da za vrlo kratko vrijeme obiđem skoro svaki dio Crne Gore. Želim da kažem da sam veoma zadovoljan boravkom u Crnoj Gori”, naveo je Altun.

On je kazao da je sličnosti između naroda, kulture, običaja, kuhinje i zajedničkih riječi, stvarnost zajedničke istorije.

“Crna Gora je država koja se brzo razvija i napreduje. Možemo reći da se za vrlo kratko vrijeme realizovalo dosta u pozitivnom pogledu razvoja države”, dodao je Altun.

Prema njegovim riječima, jedna od oblasti kojoj TIKA pridaje veliku važnost je oblast obrazovanja. Altun je rekao da je sa ciljem da se poboljša obrazovna infrastruktura i mlade generacije pohađaju obrazovanje u modernim standardıma TIKA u koordinaciji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore do sada realizovala oko 90 projekata.

“To su izgradnja ili adaptacija predškolskih, osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, opremanje pojedinih učionica školskim inventarom, kao i opremanje kabineta informatike modernom opremom”, kazao je Altun.

On je objasnio da su prošle godine realizovani projekti adaptacije i opremanja kabineta informatike i stručnog centra Srednje stručne škole “Sergej Stanić” u Podgorici, podrška organizaciji međunarodne konferencije studenata medicine i mladih doktora i adaptacija i opremanje predškolske ustanove Osmijeh u Podgorici.

Altun je rekao da je sa ciljem da se poboljša zdravstvena infrastruktura u Crnoj Gori, TIKA u koordinaciji sa crnogorskim Ministarstvom zdravlja, od osnivanja realizovala oko 45 projekata.

“To su adaptacije i opremanje pojedinih državnih bolnica i domova zdravlja, opremanje zdravstvenih ustanova modernom medicinskom opremom i aparatima, opremanje medicinskih laboratorija i drugi”, naveo Altun.

On je podsjetio da je TIKA 2015. godine realizovala projekat adaptacije i opremanja Urgentnog bloka Kliničkog centra Crne Gore.

“Što se tiče prošle godine neki od porjekata koje je TIKA realizovala su adaptacija očne klinike Kliničkog centra, Opremanje odjeljenja za fizikalnu terapiju Doma zdravlja Berane i adaptacija i opremanje očne klinike Doma zdravlja Plav”, kazao je Altun.

On je rekao da Crna Gora ulaže sve napore na putu evropskih integracija i da je TIKA u tom pravcu u saradnji sa svim državnim ministarstvima, institucijama, lokalnim samouprava realizovali nekoliko važnih projekata kada je u pitanju poboljšanje fizičkih kapaciteta.

Altun je kazao da su prošle godine realizovani projekti adaptacije i opremanje Ministarstva vanjskih poslova, opremanje Uprave za zaštitu hrane, veterine i fitosanitarne poslove, izgradnja rampi za osobe invaliditetom u Nikšiću i ranije realizovani rekonstrukcija trga u Šavniku i drugi.

“Isto tako smo bili jedni od sponzora organizacije važnih sportskih dešavanja u Crnoj Gori i realizovali projekat Podrške organizaciji evropskog prvenstva u džudou za mlade i podrška organizaciji Evropskog prvenstva u šahu za mlade u Crnoj Gori u prošloj godini”, naveo je Altun.

Prema njegovim riječima, TIKA ima veoma jaku i snažnu saradnju sa svim ministarstvima i državnim institucijama u Crnoj Gori.

“Zahvaljujući uspostavljenim dobrim odnosima mišljenja sam da će se u budućnosti naći još više prostora za uspostavljanje saradnje između dvije prijateljske države. U cilju unaprijeđenja fizičkih i drugih kapaciteta državnih ustanova u Crnoj Gori u stalnom smo kontaktu sa resornim državnim institucijama”, kazao je Altun.

On je rekao da je pored realizacije projekata unaprijeđenja fizičkih kapaciteta prošle godine TIKA u saradnji sa državnim institucijama realizovali projekte u oblasti usavršavanja državnih službenika.

“U tom kontekstu su održane studijske posjete i edukativni programi za službenike Uprave policije, radna posjeta eksperata iz oblasti ribarstva i Edukativni program za sektor medija”, objasnio je Altun.

On je kazao da je TIKA u sektoru poljoprivrede naročito na sjeveru Crne Gore realizovala važne projekte u prethodnom periodu.

Altun je rekao da je cilj da se realizacijom projekata smanji stopa nezaposlenosti i da se kroz unaprijeđenje sektora poljoprivrede zaposli što veći broj mladih poljoprivrednika.

On je kazao da je ove godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i lokalnim samoupravama realizovani projekti unapređenje plasteničke proizovodnje u okviru čega je podijeljno ukupno 50 plastenika domaćinstvima sa ostalom neophodnom opremom pretežno na sjeveru Crne Gore.

Altun je kazao da je o okviru projekat za unaprijeđenje pčelarstva u Crnoj Gori, takođe na sjeveru TIKA za 65 domaćinstava podijelila po tri košnice i ostalu neophodnu opremu.

“Za unapređenje malinarstva u Crnoj Gori, podijeljene su za ukupno 15 domaćinstava sadnice maline, sistem za navodnjavanje i cistjerna od tri hiljade litara, a izgrađenja i opremljena uljara u Ulcinju sa ciljem unaprijeđenja proizvodnje maslinovog ulja u Crnoj Gori”, kazao je Altun.

Prema njegovim riječima, sa ciljem da se očuva zajednička kulturna baština i da se prenese na naredne generacije, TIKA je realizovala nekoliko važnih projekata iz oblasti restauracije.

“Prošle godine restaurirali smo Sahat Kulu i trg Bećir bega Osmanagića. Pored toga smo i sagradili zid Husein Pašine džamije u Pljevljima, koja se nalazi na listi kulturnih dobara Crne Gore. Projekti koji su i dalje aktuelni za ovu godinu su restauracije Ali Pašinog hamama i Namazgah džamije u Ulcinju”, naveo je Altun.

On je poručio da će TIKA iskustva i znanje nastaviti da dijeli sa Crnom Gorom i u ovoj godini.

Altun je kazao da predsatvnici TIKE imaju veliki broj susreta sa ministarstvima, državnim institucijama i lokalnim samoupravama, i da na osnovu pristiglih zahtjeva planiraju projekte za ovu godinu.

“U novoj godini će se nastaviti saradnja i realizacija projekata u prvom redu obrazovanje i zdravstvo, a pored toga tu su projekti iz oblasti poljoprivrede, kulturne saradnje i restauracije”, kazao je Altun.

On je poručio da je cilj TIKE da ruku prijateljstva i pomoći Turske pruže svim djelovima Crne Gore i njenim državljanima.

“Isto tako cilj nam je da budemo podrška razvoju Crne Gore i da već dobro uspostavljene odnose između Turske i Crne Gore još više unaprijedimo u budućnosti. Ovom prilikom želim da čestitam svim građanima Crne Gore Novu godinu i poželim sve najljepše u novoj”, kazao je Altun.

Izvor Mina

cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.