19.7.2024 23:06
Breaking News

Erdogan i Borisov otvorili pravoslavnu crkvu u Istanbulu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i bugarski premijer Bojko Borisov svečano su danas otvorili bugarsku pravoslavnu crkvu Svetog Stefana u Istanbulu nakon njene sedmogodišnje restauracije.

Turski predsjednik je tom prilikom rekao da crkva Sveti Stefan ostaje “jedinstveni primjer” crkve izgrađene na gvozdenoj konstrukciji prenosi Hurriyet.

On je rekao da crkva doprinosi “ljepoti i bogatstvu Istanbula” i da je ona najnoviji primjer napora koje Turska ulaže u obnavljanje sinagoga, kapela i crkvi.

Borisov je rekao da će njegova država raditi na “normalizaciji i poboljašanju” odnosa između Turske i Evropske Unije u vrijeme kada njegova zemlja predsjedava Savjetom Evropske Unije.

Svečanom otvaranju su osim turskog predsjednika i bugarskog premijera prisustvovali i premijer Turske Binali Jildirim, bugarski patrijarh Neofit, bugarski muftija Mustafa Hadži, delegacija Bugarske, veliki broj zvaničnika iz obje države, diplomata i poslanika kao i Bugara iz Bugarske i lokalne zajednice Bugara.

Obratili su se Jildirim, Borisov i Erdogan a nakon toga su dvojica premijera imali sastanak.

Crkva Svetog Stefana u obliku krsta smještena je na obali Zlatnog roga, na Balatu, a karakteristična je po tome što je u potpunosti od kovanog gvožđa.

Crkva koju još nazivaju Gvozdena crkva, prvobitno je bila izgrađena od drveta.

Ponovo je sagrađena 1898. godine, ovaj put od gvožđa.

Restauracija, koju je radio Grad Istanbul, trajala je sedam godina, a obnovljeno je sve, od poda do krova.

Od 3,5 miliona evra (16 miliona turskih lira), koliko je uloženo da se crkva spasi od propadanja, više od 2,8 miliona evra (13 miliona lira) izdvojio je Grad Istanbul.

hurriyet.com.tr

Check Also

Otvorena avio linija Podgorica – Ankara

Niskotarifna komanija, Pegasus Airlines saobraćaće ponedjeljkom i petkom na liniji Podgorica – Ankara. “Srećan sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.