16.4.2024 4:10
Breaking News

Žugić i Brajović sa Turcima u vezi autoputa

U Ministarstvu finansija održan je sastanak ministar finansija dr Radoja Žugića i ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića sa predstavnicima turskog konzorcijuma DOGUS-GULSAN, saopšteno je iz Vlade.

Konzorcijum DOGUS-GULSAN čine poznate i uspješne turske kompanije, čija je glavna djelatnost građevinarstvo i koje, u oblasti gradnje puteva, metroa i svih ostalih saobraćajnih infrstrukturnih objekata, posjeduju zavidno znanje i iskustvo, kao i brojne reference, među kojima su najnovije izgradnja metroa u Sofiji i međunarodnog aerodroma u Kijevu.

Predstavnici turskog konzorcijuma istakli su da je glavni razlog njihove posjete Crnoj Gori zainteresovanost da učestvuju u realizaciji projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare.

Ministri Žugić i Brajović upoznali su sagovornike da je za izgradnju autoputa zainteresovan veliki broj eminentnih i renomiranih kompanija, sa kojima su predstavnici Vlade u intenzivnim razgovorima. Takođe je turskim partnerima predočeno da su Vladini prioriteti, prilikom odabira partnera, održivost finansijske ponude u okviru budžeta Crne Gore, brzina početka realizacije projekta i, svakako, reference izvođača.

Turski partneri izrazili su visok stepen interesovanja za projekat, naročito za prioritetnu dionicu od Podgorice do Mateševa, ističući da su spremni da se, u slučaju otpočinjanja saradnje, u maksimalnoj mjeri, prilagode i prihvate modele obezbijeđivanja u vidu eksploatacije uglja i/ili boksita, zatim u vidu koncesija i imovine koja bi bila adekvatno valorizovana. Ovakav dogovor bi, zaključili su sagovornici, bio od velikog značaja jer bi doprinio smanjenju fiskalne izloženosti države po ovom osnovu.

Portalanalitika

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.