20.7.2024 15:39
Breaking News

Ambasador Bralić u oproštajnoj posjeti direktoru Institucije za stipendiranje stranih studenata Vlade Turske

Ambasador Bralić je posjetio Kudreta Bulbula, direktora Institucije Vlade Republike Turske za stipendiranje stranih studenata.

Ambasador je zahvalio sadašnjem direktoru institucije na podršci koju pružaju Crnoj Gori na polju obrazovanja i podsjetio da je od početka rada Ambasade u Ankari naišao na veliko razumijevanje i od prethodnog direktora i da se broj stipendija za studente Crne Gore povećavao iz godine u godinu. U odnosu na broj stanovnika Crna Gora ima procentualno najveći kontigent kada je u pitanju broj stipendija. Trenutno u Turskoj studira 200 studenata iz Crne Gore na osnovnim, post diplomskim i doktorskim studijama.

Direktor institucije Kudret Bulbul je naglasio da je ove godine oboren rekord u broju aplikacija koji je dostigao cifru od 84 hiljade, i naglasio da nažalost samo 4 hiljade aplikanata mogu primiti godišnje na visoke stepene obrazovanja u Republici Turskoj. Instuticija poznata kao YTB je preuzela nadležnost od Ministarstva obrazovanja Turkse od 2011 godine i promijenila način apliciranja, povećala mjesečne stipendije i omogućila avionski prevoz za prvi dolazak u Tursku i povratak nakon diplomiranja.

 

 

Check Also

Počele prijave za stipendije Dijaneta za 2024. godinu

Počele prijave za stipendije Dijaneta za 2024. godinu. Za detaljnije informacije i prijavu: diyanetburslari.tdv.org 2024 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.