14.4.2024 10:59
Breaking News

Ankara, simbol uspona Turske, grad koji je prevazišao snove osnivača

Glavni grad Turske Ankara jedva da liči na sebe otprije nekih 10 godina. Tadašnja Ankara bila je centar administracije jedne velike zemlje, s dugom državnom tradicijom. I ništa više od toga. No, danas je drugačije. Ankara je veliko gradilište i simbol stravičnog razvojnog čuda Turske.

Ne grade se samo moderni oblakoderi, u kojima su ili će uskoro biti sjedišta svjetskih firmi, ili prestižni, isto tako svjetski, a turski hoteli. Grade se kompletne nove opštine koje ulaze u sastav grada čiji se broj stanovnika u protekloj deceniji gotovo udvostručio.

Veliki rast

Ti došljaci su nekada živjeli u gotovo pa getima, na obroncima brda što se slijevaju u Ankaru. Na tim mjestima danas su potpuno novi stambeni kompleksi u kojima isti ti došljaci žive u barem 100 kvadratnih metara dobro namještenih stanova, s urednim snabdijevanjem vode, struje, grijanja…

Ankara danas ogledalo je turskog privrednog čuda. Moderne autoceste, nadvožnjaci i podvožnjaci, transverzale i longitudinale, vijadukti i raskrsnice, brza pruga i moderan aerodrom kao da su pečat ekonomskom bumu kojem svjedočimo.

 

5 miliona stanovnika

2.500 lira prosječna plata

20 Eu kilogram kvalitetne govedine

 

A bum se ne ogleda samo u šumi kranova i radnicima koji rade u tri smjene već i u brojkama. Turska lira je stabilna, bruto društveni proizvod (BDP) stabilno raste i već je premašio 800 milijardi dolara (2002. bio je tek 231 milijardu dolara), BDP po glavi stanovnika već je davno premašio 10.000 dolara i u posljednjih deset godina više se nego utrostručio…

Investicije pristižu svakodnevno i mjere se milijardama dolara. Turska je otplatile dugove a milijarde dolara idu u investicije turskih kompanija u inostranstvu. Od balkanskih zemalja izgleda da Makedonija ima najbolji status, s najvećim brojem kvalitetno plasiranih turskih investicija.

Dolmuše nestale

Ekonomsko blagostanje se vidi i u Ankari. Polako, ali sigurno – svjetske marke automobila potiskuju nekadašnje turske verzije Fijata i Renaulta, Dolmuše, omiljeno prijevozno sredstvo Turaka, danas su moderni minibusi s udobnim sjedištima, bez gužvi i galame. Gdje god pogledate, vidjet ćete dokaze potentne ekonomije. U odnosu na prije 15 godina, valja i to reći, i cijene su porasle. Ali i plate.

Prosječni turski hljeb – vekna od 500 grama – košta liru (oko 0,40 Eu). Meso je skupo za naš pojam i kilogram dobre govedine u Ankari će vas koštati 20 Eu. Skupa je i piletina! Jedno pile košta 5 Eu. Gorivo je začuđujuće skupo. Litar benzina doseže cifru od dva Eu! Ali su ceste i dalje prepune vozila.

Turci se ne bune. Sve što im treba za pristojan život mogu priuštiti. Minimalna plaća sa 700 podignuta je na 900 lira. Osoba na minimalcu je vrlo malo, pa to prosjek plate u Turskoj diže na 2.500 lira, kako je nedavno objavljeno.

Ankara je grad koji će uskoro imati i cijelih pet miliona stanovnika. Život ne stoji, a progres dobiva na brzini. Glavni grad Turske upravo dovršava urbanizaciju i izgradnju još jedne svoje potpuno nove opštine u kojoj će krov nad glavom naći srednja klasa smještena u prostrane porodične kuće s baštama.

Iskorjenjivanje pušenja

Izreka “Puši k’o Turčin” mogla bi uskoro nestati! Ne samo da su cigarete skupe – popularni “marlboro” dostiže i cijenu do5 Eu po kutiji – već su i strogi zakoni i disciplina Turaka doveli do toga da je pušenje na javnim mjestima, posebno u restoranima i čajdžinicama, praktično prošlost! Turci i dalje ostaju vjerni svom odličnom čaju. A kako i ne bi kad je kilogram prosječno dobre kafe 10 Eu!

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.