23.4.2024 9:25
Breaking News

Cavusoglu u Podgorici: Stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana važna za evropski kontinent i Tursku

Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je jako stabilna, i saveznik je Turske, poručio je danas u Podgorici Mevlut Ćavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Ćavusoglu se sastao sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, gdje su konstatovani odlični odnosi između dvije zemlje.

Ćavusoglu je poručio da su Crna Gora i Turska prijateljske zemlje.

“Imamo izvanredne političke odnose, a ekonomski odnosi iz dana u dan sve više jačaju. Crna Gora će ubrzo postati punopravna članica NATO-a, i tokom tog procesa Turska je iskazala iskrenu podršku Crnoj Gori, ali tokom članstva Crne Gore mi ćemo sa podrškom nastaviti“, kazao je Cavusoglu.

On je najavio da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ove godine posjetiti Crnu Goru.

“Moramo sve mehanizme pokrenuti kako bi smo našu saradnju još više produbili. Naše kompanije pokazuju interesovanje za privredne grane u Crnoj Gori. Robna razmjena između Turske i Crne Gore je oko 75 miliona eura. Mislim da ovo nije dovoljno, zbog toga moramo povećati izvoz, ali i povećati našu proizvodnju. S druge strane, imamo kulturnu saradnju. Ovdje postoji kulturni centar “Yunus Emre“, koji uspješno djeluje. Na isti način imamo u Turskoj oko 300 studenata iz Crne Gore. Što se tiče TIKA-e, znamo za podršku koju ona pruža u Crnoj Gori. Ozbiljni projekti su ovdje realizovani i za ovu godinu, TIKA je najviše sredstava izdvojila za Crnu Goru, oko šest miliona dolara“, kazao je Ćavusoglu.

Istakao je da Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je jako stabilna.

“S jedne strane je već završila proces ulaska u NATO, zbog toga želim da iskažem veliko zadovoljstvo. S druge strane, Crna Gora dobro napreduje prema evropskim integracijama. Crna Gora je zemja za primjer i sve što je uradila, mi posmatramo s radošću. Crna Gora je naš saveznik“, poručio je turski šef diplomatije.

Na pitanje kako komentiše političku stabilnost na Balkanu, Ćavusoglu je kazao da stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana nije važna samo za ovaj region, već i za evropski kontinent i za Tursku.

“Svako mora da podrži stabilnost ovog regiona. Prošle godine se i Crna Gora susrela sa problemima, imali ste pokušaj puča. Turska, koja je i to doživjela, je neko ko najbolje razumije tu situaciju. Zbog toga je važno članstvo Crne Gore u NATO. Sve što se dešava na Zapadnom Balkanu utiče na Evropu“, poručio je Ćavusoglu.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je posjeta posjeta ministra Cavusoglua značajna, jer predstavlja korak ka inteziviranju političkog dijaloga između Crne Gore i Turske.

“Posjeta predstavlja još jednu potvrdu da naše dvije prijateljske zemlje dijele zajedničke interese i opredjeljenja i da se međudržavni odnosi dalje dinimiziraju uz realizaciju novih projekata. Ministru Ćavusogluu sam zahvalio za svu podršku koju je Turska pružala i pruža našim evroatlantskim integracijama. Tokom razgovora smo konstatovali da su bileteralni odnosi između dvije zemlje odlični, da postoji visok stepen međusobnog razumijevanja i da je pred nama period daljeg jačanja svih odnosa saradnje, naročito u ekonomskoj sferi. U tom pravcu, predstoji nam niz potpisivanja sporazuma, kao i uspotavljanje crnogorsko-turskog kluba u Ankari, čime će se osnažiti poslovno partnerstvo između dvije zemlje“, kazao je Darmanović.

On je istakao da je Crna Gora veoma zainteresovana za privlačenje turskih investicija i otvorena je za dalje unapređenje odnosa sa Turskom u oblasti energetike, turizma, poljoprivrede i industrije.

“Konstatovali smo da posebnu sponu u našim odnosima predstavlja brojna dijaspora i crnogorski studenti u Turskoj“, rekao je Darmanović.

e-vijesti.com

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.