18.7.2024 4:44
Breaking News

Iz arhiva država Turske i Crne Gore

Izložbom dokumenata “Tursko-crnogorski odnosi u XIX vijeku i prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore” u Nikšiću su započete aktivnosti koje će biti realizovane u sklopu manifestacije “Nedjelja  arhiva ” u periodu od 8. do 12. maja pod sloganom “Čuvajmo arhive”.

“Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na značaj djelatnosti kojom se bavimo i na značaj arhivske građe kao izuzetnog kulturnog dobra”, kazao je Stevan Radunović, direktor Državnog  arhiva  Crne Gore.

Na izložbi, koja je organizovana u nikšićkim galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić”, i koja je prema riječima Radunovića nastala na inicijativu ambasadora Turske Serhata Galipa, pored izbora dokumenata iz Osmanskog  arhiva  u Istanbulu i Vojnog  arhiva  Republike Turske, nalaze se i dokumenta iz Državnog  arhiva  Crne Gore a koja se odnose na izvještaje Mitra Bakića, crnogorskog diplomatskog predstavnika u Carigradu, koja je krajem XIX i početkom XX vijeka slao crnogorskom ministru inostranih poslova.

“Zahvaljujući uspostavljenoj saradnji sa arhivima iz Turske uspjeli smo da dobijemo prvo informaciju o arhivskoj građi a onda i kopije i značajne količine arhivskih dokumenata. Radi se o 20,5 hiljada dokumenata ili nešto preko 30 hiljada stranica. Tu građu smo dobili na korišćenje i nadam se da će biti od koristi onima koji budu željeli da je koriste”, kazao je Radunović.

Doc. dr Džihan Ozdemir, direktor turskog kulturnog centra “Yunus Emre“, kazao je da izložba predstavlja dio arhivske građe koja se tiče odnosa i prepiski sultana Abdulhamida i kralja Nikole I, kao i prepiske osmanlijskog carstva i kraljevine Crne Gore.

“Za istražiivanje istorijskih odnosa bitan segment je da istraživači i naučni radnici proučavaju arhiv država Crne Gore i Turske. Ako to ne budemo radili i izučavali naše arhive imaćemo emotivnu istoriju, a ne onu realnu koja se dešavala u našim odnosima”, kazao je Ozdemir.

Otvarajući izložbu potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević kazala je da je važno znati činjenice i u duhu fakata postaviti jasan pristup onome što je bilo u prošlosti da bi se mogli opredijeliti na vrlo precizan i jasan način za ono što je izgradnja odnosa u budućnosti. Kazala je da će i u narednom periodu biti organizovani događaji zajedno sa turskim kulturnim centrom.

Organizator manifestacije je Državni arhiv Crne Gore, Arhivski odsjek Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture.

www.vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.