01.3.2024 19:17

Crna Gora i Turska dogovaraju modele saradnje u oblasti saobraćaja

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković i njegov turski kolega Ahmet Arslan održali su bilateralni sastanak tokom posjete crnogorske delegacije predvođene potpredsjednikom Milutinom Simovićem Turskoj.

Na početku susreta turski ministar Arslan je pozdravio delegaciju izražavajući zadovoljstvo ponovnim susretom, podsjećajući na prošlogodišnje svečano otvaranje tunela Avrasija i razgovor koji je tada vodio sa ministrom Nurkovićem.

“Ovaj bilateralni sastanak dobra je prilika da razmotrimo ideje i inicijative koje možemo da pokrenemo kao dvije države, šta konkretno možemo da uradimo, pogotovu u oblasti saobraćaja.”, istakao je Arslan.

Turski ministar saobraćaja naglasio je da Turska sa posebnom pažnjom radi na konekcijama između Azije i Evrope, a Crna Gora zbog pozicije koje ima na Balkanu ima određene prednosti kada je u pitanju oblast saobraćaja i saobraćajno povezivanje. Zbog takvog geografskog položaja obije zemlje, razmatrani su modeli  kako  iskoristiti te prednosti da bi bolje sarađivali. Jedna od tema bila je i način na koji bi iskustvo i modeli upravljanja  lukama u Turskoj mogle da doprinesu efikasnijem radu i boljem poslovanju Luke Bar.

Dogovoreno je da oba ministarstva formiraju radne grupe za različite sektore i da se sastanu u najkraćem mogućem roku kako bi se dogovorila detaljnija saradnja i mogućnost potpisivanja sporazuma. Riječ je o oblastima: pomorstvo, željeznički saobraćaj, kombinovani saobraćaj, intermodalnost itd. Ministar Nurković je, između ostalog,  izrazio interesovanje za iskustva Turske  u oblasti razvoja željeznice.

Što se tiče oblasti vazdušnog saobraćaja,  sagovornici su se složili da očekuju povećanje  obima, to jest protoka putnika između dvije države, a samim tim uticaće na  unaprjeđenje odnosa, ali i boljem ekonomskom razvoju zemalja.

“U narednom periodu znanje koje ćemo da podijelimo i odnose koje ćemo da unaprijedimo, unaprijedićemo kroz obostrana ulaganja. I nadam se da će obostrana investiciona ulaganja bilježiti samo rast”, istakao je ministar Nurković.

Osim političke i ekonomske saradnje, doprinos ojačavanju i unaprjeđenju odnosa dvije države čini i to što u Turskoj žive građani porijeklom iz Crne Gore i građani Sandžaka, bošnjačke nacionalnosti, kao i značajan broj studenata.

 

Portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Mišićno-koštani sistem: Ortopedi vrhunske klase Ortopedija je oblast medicine specijalizovana za dijagnostikovanje, liječenje i prevenciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.