03.3.2024 20:59

Crnogorski pčelari u studijskoj posjeti Turskoj

Crnogorski pčelari, njih 40, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savjetodavne službe Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore otputovali su danas u studijsku posjetu u Tursku.

 “U periodu od 29. septembra do 4. oktobra, u Istanbulu se održava svjetski pčelarski kongres – Apimondija. To je najvažniji pčelarski događaj koji se organizuje svake druge godine i koji okuplja pčelare iz čitavog svijeta. Ove godine iskustva sa tog renomiranog pčelarskog skupa ponijeće i crnogorski pčelari. To će biti prilika da se naši pčelari upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti pčelarstva, u dijelu pčelarenja, zaštite pčela, primjene tehnologija, savremene pčelarske opreme, ali i da sagledaju iskustva u dijelu pakovanja, marketinga i plasmana meda i pčelinjih proizvoda”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Veoma važan segmet kongresa biće, ističu oni, predstavljanje radova naučnika i istraživača na teme važne za razvoj pčelarstva i očuvanje pčelinjih društava, kao sve izraženijeg globalnog izazova.

 Takođe, u okviru ovog studijskog putovanja crnogorski pčelari će na putu za Instambul posjetiti fabriku pčelarske opreme “Anel” u Solunu, u Grčkoj, kao i profesionalnog pčelara iz okoline tog grada.

“Cilj studijskih putovanja koje organizuje Ministarstvo poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore jeste kontinuirana edukacija crnogorskih pčelara, ali i administracije, usvajanje novih znanja i iskustava neophodnih za dalje uspješno razvijanje ovog sektora poljoprivrede, na bazi politika i podsticajnih mjera koje se sprovode na nacionalnom nivou”, zaključuju iz ovog resora.

www.cdm.me

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.