26.9.2023 15:28
Breaking News

Crnogorski pčelari u studijskoj posjeti Turskoj

Crnogorski pčelari, njih 40, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savjetodavne službe Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore otputovali su danas u studijsku posjetu u Tursku.

 “U periodu od 29. septembra do 4. oktobra, u Istanbulu se održava svjetski pčelarski kongres – Apimondija. To je najvažniji pčelarski događaj koji se organizuje svake druge godine i koji okuplja pčelare iz čitavog svijeta. Ove godine iskustva sa tog renomiranog pčelarskog skupa ponijeće i crnogorski pčelari. To će biti prilika da se naši pčelari upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti pčelarstva, u dijelu pčelarenja, zaštite pčela, primjene tehnologija, savremene pčelarske opreme, ali i da sagledaju iskustva u dijelu pakovanja, marketinga i plasmana meda i pčelinjih proizvoda”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Veoma važan segmet kongresa biće, ističu oni, predstavljanje radova naučnika i istraživača na teme važne za razvoj pčelarstva i očuvanje pčelinjih društava, kao sve izraženijeg globalnog izazova.

 Takođe, u okviru ovog studijskog putovanja crnogorski pčelari će na putu za Instambul posjetiti fabriku pčelarske opreme “Anel” u Solunu, u Grčkoj, kao i profesionalnog pčelara iz okoline tog grada.

“Cilj studijskih putovanja koje organizuje Ministarstvo poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore jeste kontinuirana edukacija crnogorskih pčelara, ali i administracije, usvajanje novih znanja i iskustava neophodnih za dalje uspješno razvijanje ovog sektora poljoprivrede, na bazi politika i podsticajnih mjera koje se sprovode na nacionalnom nivou”, zaključuju iz ovog resora.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.