25.7.2024 1:54
Breaking News

Deset najljepših mjesta u Turskoj

Turska, čarobna zemlja na spoju Evrope i Azije, jedna je od najposjećenijih destinacija na svijetu, poznata je po svojoj bogatoj istoriji i predivnim prirodnim ljepotama.

Postoji mnogo mjesta u Turskoj koja morate posjetiti i doživjeti, ali sada ćemo spomenuti samo njih deset. 

Plaža Patara

Ova plaža nalazi se u blizini grada Patara na samoj turskoj rivijeri. Ovo je jedna od najdužih plaža na Mediteranu koja se proteže na fascinantnih 18 kilometara. Jako je popularna među turistima, a u njenoj blizini nalazi se nekoliko arheoloških nalazišta. 

patara

Amfiteatar Aspendos

Ovaj amfiteatar nalazi se u gradu Serik u dijelu Turske koji se naziva Antalija, i jedan je od najočuvanijih amfiteatara u ovoj zemlji. Izgrađen je za vrijeme rimskog vladara Markusa Aurelija 155 godine poslije Hrista. Danas služi kao pozornica i može da primi oko 20.000 posjetilaca. 

aspendos
Dvorac Bodrum

Ovo je mjesto koje svakako morate posjetiti. Danas je u tom dvorcu smješten Arheološki muzej, i u njemu se nalazi nekoliko savršeno očuvanih brodova iz različitih doba. Izgradili su ga Krstaši u 15. vijeku. 

bodrum
Planina Nemrut

Ova 2.134 metra visoka planina nalazi se u jugoistočnom dijelu Turske. Poznata je po grobnici koja se nalazi na njoj, i datira iz 1. godine prije Hrista. U njoj se nalaze statue visoke 9-10 metara koje predstavljaju Grčka i jermenska božanstva. 

nemrut

Oludeniz

Popularna destinacija nalazi se na jugozapadnoj obali Turske. Ima mnogo izolovanih plaža koje zapljuskuje prekrasno tirkizno more. Ovdje ljudi dolaze kako bi uživali u surfovanju i proveli svoj odmor u jednom od mnogih luksuznih hotela i restorana na plaži. 

oludeniy

Plava džamija

Sa svojih 6 minareta i prekrasnom arhitekturom, Plava džamija inspiriše svakoga ko dođe u njenu blizinu. Sagrađena je 1616. godine, naravno, u Istanbulu. Unutrašnjost džamije popločana je sa 20.000 plavih pločica zbog čega je i dobila naziv.

plavadzamija

Celsusova biblioteka

Ako ikada posjetite Selcuk onda morate i ovu biblioteku. Ovaj drevni spomenik sagrađen je u spomen na Julija Celsusa, rimskog senatora iz 125. godine nakon Hrista. Izgrađena je kako bi se u njoj smjestilo 12.000 svesaka, ali i senatorova grobnica.

bibliotekacelsusa

Bajkoviti dimnjaci

Ne, ne radi se o dimnjacima, nego o planinskom predjelu, koji izgleda kao da ste došli na površinu mjeseca. Ove prirodne stijene smještene su na vulkanskom području i dom su jedinstvenoj istorijskoj baštini. Bajkoviti dimnjaci su nastali uz pomoć vode koja je erodirala ove stijene. Danas se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

dimnjaci

Dolombahče palata

Turci su stvarno znali kako da prikažu svoju grandioznost i sve to kroz arhitekturu. Ova palata nalazi se u Bešiktašu koji je dio Istanbula. Sagrađena je 1856. godine za vrijeme Otomanskog carstva, a prvo je služila kao polazišna tačka za mornaricu. Palata ima 285 soba, 43 salona, i u njoj se nalazi najveći kristalni luster u Evropi.

palata

Aja Sofija

Sagrađena je 537. godine nakon Hrista i skoro 900 godina je bila hrišćanska crkva. Nakon toga su joj dodani minareti i pretvorena je u središnju džamiju što je i bila sve do izgradnje veličanstvene Plave džamije. Danas je Aja Sofija muzej u koji hrle turisti sa svih strana svijeta.

ajasofija

(rtcg/kodex.me)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.