01.3.2024 19:26

ĐURANOVIĆ: Nastavak saradnje sa Turskom

Predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović primio je danas ambasadora Turske u Crnoj Gori Mehmeta Nijazija Tanilira i rekao da očekuje nastavak dobre saradnje sa Turskom.

Đuranović se zahvalio ambasadoru na dosadašnjoj saradnji.
– Želim da se zahvalim ambasadoru što jedna naša privredna delegacija putuje od 16. do 20. februara za Tursku. Turska je obezbijedila sve od avionskog prevoza, smještaja i svega ostalog. Pitao sam se da mi iz opštine Danilovgrad nijesmo malo pretjerali sa ovima koji treba da putuju za Tursku. Naprotiv, dobili smo informaciju da ćemo moći da proširimo spisak i hvala ambasadoru na tome. Željeli smo da sa ambasadorom razmijenimo iskustva i da vidimo kako to rade u Turskoj, istakao je Đuranović.

Opštinska administracija se, kako je dodao, potrudila da napravi dobar ambijent za stvaranje dobrih uslova za biznis.

– Sam podatak da je od 2006. do danas u našoj opštini registrovano 585 firmi. Ovdje smo se potrudili prije svega sa planskom dokumentacijom, gdje je definisana industrijska i biznis zona. Vodili smo računa i da pravimo dobre preduslove kada su u pitanju komunalije i da budemo među najkonkurentnijim opštinama. Ovde je procenat nezaposlenosti ispod državnog prosjeka. Preko 2.200 novootvorenih radnih mjesta. 2008. ovde je bilo 56 miliona privatnih investicija, a ono što je urađeno 2012. bilo je 22 miliona eura investija, naveo jeĐuranović.

Prema njegovim riječima, Danilovgrad ima snažnu podršku od Vlade i EU.

– Mi smo svjesni kakvu podršku dobijamo od ambasadora koji su u Crnoj Gori. Vi ste jedan dobar primjer takve priče. Poslije prvog susreta prije 4-5 mjeseci već smo uspostavili dobre odnose. Vaša izložba u našem gradu je bila izuzetno posjećena. Nastavićemo sa saradnjom i imamo šta da pokažemo vašim građanima. Da se vratimo našim privrednicima koji zaslužuju potpuno poštovanje, zaključio je Đuranović. Ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir rekao je da su Turska i Crna Gora prijateljske zemlje.
-Mi imamo savršene odnose, iako nismo susjedi. Crnu Goru vidimo kao komšijsku zemlju, a naši odnosi datiraju iz zajedničke istorije i kulture i to danas utiče na to da na mnogim poljima dobijamo dobre rezultate- istakao je Tanilir. On je rekao da je trgovina najbolji primijer ove dobre saradnje.
-U poslednje vrijeme mnogo je međusobnih posjeta između Crne Gore i Turske, a Turske investiciju u Crnoj Gori rastu. Smatram da ćemo u narednom periodu povećati broj investicija. I pored dobre komunikacije,još uvijek nemamo razmjenu roba koja zadovoljava naš nivo.- naglasio je Tanilir.
– Naš cilj je da povećamo trgovinske razmjene,jer smatram da imamo dosta proizvoda da ponudimo jedni drugima. Mi smo spremni da pomognemo kako bi smo olakšali ostvarenje ovog cilja i naši najbolji partneri u tome su opštine. Zbog toga želim da se zahvalim predsjedniku opštine Danilovgrad,što smo danas ovde svi zajedno. Informacije koje sam dobio od gradonačelnika su me impresionirale i vidio sam da je ovde prisutan brzi ekonomski razvoj -zaključio je ambasador.

http://portalanalitika.me

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.