24.9.2023 8:05
Breaking News

GRAD KIRKLARELI U R. TURSKOJ GRADIĆE PARK CRNOGORSKO-TURSKOG PRIJATELJSTVA

Na poziv gradonačelnika grada Kirklareli u R. Turskoj Mehmeta Kesimoglua, predstavnici Uprave za dijasporu- direktor mr Predrag Mitrović i šef Odsjeka za informativno izdavačke poslove  i evidenciju iseljenika Zoran Đukanović, u okviru radne posjete R. Turskoj, susreli su se sa čelnicima gradske uprave Kirklareli. U crnogorskoj delegaciji bio je i direktor Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija Miloš Jovanović, a sastanku je prisustvovao i veliki broj pripadnika naše iseljeničke zajednice u R. Turskoj.

Ističući odličnu saradnju Uprave za dijasporu i grada Kirklarelija, sagovornici su razgovarali o dosadašnjim aktivnostima i projektima čijoj su realizaciji značajan doprinos dali predstavnici naše dijaspore u R. Turskoj. Kao grad koji posebno baštini vrijednosti kulturne raznolikosti manjinskih naroda i iseljeničkih zajednica, Kirklareli je takođe obezbijedio poseban prostor – nedavno inaugurisanu Crnogorsku sobu u okviru Gradske kulturne kuće u kojoj su izloženi eksponati koji svjedoče o kulturi i tradiciji naše zemlje. Projekat Crnogorske sobe primjer je uvažavanja manjinskih zajednica i njihovog kulturnog nasljeđa.

Na sastanku je bilo riječi o organizaciji predstojećeg privrednog foruma na kojem će se predstaviti mladi investitori porijeklom sa Balkana koji su zainteresovani za investiranje u Crnu Goru. Forum će se realizovati uz podršku naših iseljenika u R. Turskoj.

Osvrnuvši se na bratimljenje grada Kirklarelija i opštine Rožaje, domaćini su iskazali spremnost da se u narednom periodu pokrene inicijativa za bratimljenje njihovog grada sa još nekom od crnogorskih opština, u cilju produbljivanja dalje saradnje.

Ukazujući na značaj i očuvanje prijateljskih odnosa, te posebnog senzibiliteta prema iseljenicima iz Crne Gore, gradonačelnik Kesimoglu predložio  je izgradnju parka crnogorsko-turskog prijateljstva. Opština razmatra lokaciju na kojoj će ovaj park biti izgrađen, a obje strane su se obavezale da u narednom periodu, u komunikaciji sa nadležnim institucijama, utvrde postavku i izgled ovog parka.

Ovakav park simbolizuje međusobno uvažavanje dvije države i dva naroda, jačanje kulturnih veza i unapređenje prijateljskih odnosa.

 

http://www.dijaspora.mvpei.gov.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.