25.7.2024 2:38
Breaking News

Intezivirati ekonomsku, finansijsku i kulturnu saradnju Crne Gore i Turske

Crna Gora i Turska treba da inteziviraju saradnju u oblasti ekonomije, finansija i kulture, ocjenio je zamjenik podsekretara za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Turske Murat Salim Esenli tokom sastanka sa državnim sekretarom za politička pitanja Vladimirom Radulovićem.

Na sastanku je ocijenjeno da postoje veliki i još uvijek nedovoljno iskorišćen potencijal za unapređenje saradnje u oblasti turizma, saobraćaja, energetike i infrastukture.

Radulović i Esenli su u Podgorici razgovarali u okviru treće runde bilateralnih političkih konsultacija koje su bile posvećene napretku Crne Gore  u pregovorima sa EU sa akcentom na aspiracije i očekivanja Crne Gore u vezi sa narednim samitom NATO-a u Velsu.

Esenli je istakao da se Turska zalaže za još bližu saradnju sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana. On je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama, istakavši da ona predstavlja pozitivan primjer ostalim zemljama kako se na predan i konstruktivan način sprovode reforme. Esenli je naglasio da Turska podržava NATO aspiracije Crne Gore, ocijenivši da je pred Samit u Velsu potrebno uložiti dodatni napor kako bi uslijedila pozivnica za članstvo.

Obije strane su ukazale na važnost daljeg unapređenja saradnje u oblasti konzularnih odnosa, kao i na neophodnost nastavka konsolidacije ugovorne baze između dvije države.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo što su pri kraju pripreme za otvaranje poslovnice Zirat banke u Podgorici, a otpočeli su i razgovori o pronalaženju najpogodnije lokacije za smještaj turskog kulturnog centra u glavnom gradu Crne Gore.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.