25.5.2024 3:40
Breaking News

Istanbul najveći prinosnik državnom budžetu Turske

Najveći grad u Turskoj – Istanbul i njena prijestolnica – Ankara, najveći su i prinosnici državnom budžetu u 2013. godini.

Istanbul i Ankara zajedno u državni budžet inkasiraju više od polovine ukupnih sredstava. Ministarstvo finansija je objavilo podatke prema kojima je Uprava za trezor prikupila 53 posto sredstava u državni budžet upravo iz ova dva grada.
Od toga je 39,05 posto sredstava prikupljeno iz Istanbula, što je ravno 68,2 milijarde dolara. Sam grad je potrošio tek 7,8 milijardi dolara iz državnog budžeta, što je razlika od 866,7 posto.
Glavni grad je pak budžet države obogatio sa 24,2 milijarde dolara, što je 14 posto od ukupnog budžeta. Ankara je potrošila 15,5 milijardi dolara iz državnog budžeta, što je dvostruko više od Istanbula iz razloga što su u njoj smješteni centralni ogranci ministarstava i drugih javnih institucija.
Istanbulu susjedna provincija Kodžaeli je na trećem mjestu po doprinosu budžetu, zahvaljujući najviše jedinoj rafineriji nafte u državi. Trezor je prikupio 18,5 milijardi dolara iz ove provincije, što je 10,64 posto ukupnog budžeta. Vlada je protekle godine utrošila tek 1,58 milijardi dolara na Kodžaeli.
Izmir je slijedeći, sa prihodima od 16,75 milijardi dolara, ili 9,62 posto od ukupnog budžeta. Država je na Izmir potrošila 3,8 milijardi dolara.
Provincija Hakkari je u državni budžet dodala 20,9 miliona dolara, dok je na nju utrošen 591 milion dolara.
Ukupna sredstva od 177,8 milijardi dolara potrošena su u protekloj godini. Turska vlada je potrošila oko 38 milijardi samo na njene uposlenike u 2013. godini, što znači da su plaće službenika turske administracije bila i njen najveći trošak.
Ministarstvo finansija prenosi da su javnim institucijama za 2014. godinu dodijeljena sredstva u iznosu od 195 milijardi dolara.
Najveći dio tih sredstava je odobren Nacionalnom ministarstvu obrazovanja – 35,6 milijardi dolara i Ministarstvu zdravstva – 33,5 milijardi dolara.
(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.