03.3.2024 20:34

Istanbul: Saobraćajni tunel ispod Bosfora će biti otvoren krajem 2016. godine

Tursko Ministarstvo prometa, pomorstva i komunikacija javnost je obavijestilo da će podvodni saobraćajni tunel u Istanbulu biti otvoren do kraja 2016. godine.
Gorostasni projekat “Eurasia Tunnel” koji povezuje naselje Kazlicesme na evropskoj sa naseljem Goztepe na azijskoj strani Istanbula, uveliko će smanjiti općepoznatu saobraćajnu gužvu u Gradu na Bosforu.
Njegova ukupna dužina iznosi 14,6 kilometara, od čega je 3,34 kilometra ispod mora. Svi radovi na bušenju su završeni početkom ove sedmice.
Iz Ministarstva prenose da će, zahvaljujući intenzivnim građevinskim radovima, projekat biti završen šest mjeseci prije predviđenog roka. U svojoj najdubljoj tački, tunel će se nalaziti 106,4 metra ispod površine mora na Bosforskom moreuzu.
Dizajniran je za lahka putnička vozila, poput putničkih automobila i minibusa. Vozilima će biti potrebno samo 15 minuta da prođu kroz tunel, a cijene putarine će iznositi 4 (automobili) i 6 (minibusi) dolara.
Ovaj mega projekat će i željeznicom spajati evropsku i azijsku stranu Istanbula, zajedno sa dvosmjetnom autocestom. Radovi su dogovoreni 2009. godine, a poslove je preuzela tursko-korejska kompanija, koja je 2011. godine preimenovana u Eurasian Tunnel Operation Construction and Investment – ATAS.
ATAS će biti odgovoran za izgradnju, upravljanje i održavanje tunela u narednih 25 godina.
Istanbul je jedan od najzasićenijih gradova u smislu saobraćaja. U Evropi je na drugom mjestu po saobraćajnim gužvama, odmah iza Moskve, podaci su kompanije TomTom, iz 2012. godine.
Gradska uprava je uložila mnogo napora, posljednjih godina, kako bi se suočila sa ovim problemom.
Nakon željezničke linije Marmaray, Eurasia Tunnel će biti drugi podvodni projekat u Turskoj.
Podvodna željeznica Marmaray je samo u prvih šest mjeseci od svečanog stavljanja u promet prevezla oko 21 milion putnuka.
TRT Bosanski
(AA)
 

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.