20.4.2024 0:33
Breaking News

Prodaja nekretnina u Turskoj u usponu

Prodaja nekretnina, posebno stambenih jedinica u Turskoj bilježi znatan porast u odnosu na prethodnu godinu, a samo u julu je prodano 96.589 stambenih jedinica.

 Zavod za statistiku Republike Turske (TUIK) je u izvještaju za juli ove godine naveo da je u tom periodu u Turskoj realizirano 96.589 prodaja stambenih jedinica, što je za 12,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, ali 13,5 posto više u odnosu na juli prošle godine. Skoro polovica prodatih stambenih jedinica je dobila prvog kupca.

 U julu se nekretninama najviše trgovalo u Istanbulu u kojem su prodate ukupno 17.182 stambene jedinice, dok je u Ankari prodato 10.722, a u Izmiru 5.769 stanova. Najmanje se trgovalo nekretninama na istoku zemlje u Hakkariju u kojem je u julu prodato 14 stambenih jedinica, u Ardahanu 16 i u Sirnaku 33.

 Blizu 32 posto od julskih prodaja stambenih jedinica je realizirano hipotekarnim ugovorom, što je za 0,5 posto manje u odnosu na isti period u julu prošle godine.

 Da su stambene jedinice u Turskoj sve privlačnije strancima pokazuje i podatak da je u julu zabilježen porast broja stranaca koji su kupili stan u Turskoj za 37,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 Ukupno 2.027 stanova u Turskoj je u julu prešlo u vlasništvo stranih državljana. Strancima je najatraktivnija Antalija u kojoj su u julu kupili ukupno 686 stanova. U Istanbulu su stranci kupili 541 stan, a više od 100 stranaca se “skućilo“ i u Yalovi, Aydinu, Bursi i Mugli.

 Najviše stranaca koji su u julu kupili stambenu jedinicu u Turskoj dolazi iz Iraka, njih 362. Državljani Saudijske Arabije su kupili 233 stambena objekta, Rusi 195, Kuvajćani 147, a Britanci 101.

 TRT Bosanski

(AA)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.