20.7.2024 14:25
Breaking News

Koordinator TIKA-e u Crnoj Gori za dnevni list Pobjeda

PODGORICA – Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) je preko Kancelarije za Programsku Koordinaciju Podgorica tokom prethodnih devet godina u Crnoj Gori realizovala više od 270 projekata vrijednih više od 15 miliona eura. Koordinator TIKA Podgorica Kancelarije Ahmet Altun koji odnedavno preuzeo tu funkciju naglasio je da  granice za pomoć Crnoj Gori ne postoje i da je ona bez uslovljavanja i bez obaveza uzvraćanja.

 POBJEDA: Odnedavno ste preuzeli funkciju kooridantora TIKA kancelarije u Crnoj Gori, koji su vaši prvi utisci?

 ALTUN:  Srećan zbog toga što obavljam dužnost u prijateljskoj državi Crnoj Gori. Kada sam došao nijesam se osjećao kao stranac. Vidio sam da imamo dosta zajedničkih i sličnih karakteristika kako u socijalnom tako i u kulturnom životu.

POBJEDA: Šta leži u temeljima pomoći TIKA-e odnosno Turske prema Crnoj Gori?

 ALTUN: Generalno Turska preko TIKA-e ima za cilj da preko pomoći koju pruža širom svijeta širi poruku mira. Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u svojoj viziji prema TIKA-i kaže: ,,Gdje god u svijetu se nalazi čovjek sa teškoćama kao Turska ćemo ići na te prostore i pomoći ćemo onoliko koliko možemo”. Naš cilj je da pomognemo Crnoj Gori u razvoju. Da budemo dio stvaranja mostova saradnje i prijateljstva u regionu, povećati obostranu saradnju i komunikaciju između Turske i Crne Gore, povećati na veći nivo već dobro uspostavljene odnose i pružiti ruku prijateljstva turskog naroda u svim oblastima.  Želimo da sprovodimo aktivnosti i projekte ne praveći razlike u vjeri, jeziku, rasi, želimo da u kontinuitetu bogatimo saradnju i budemo prisutni na različitim poljima.

POBJEDA: Kada je otvorena Kancelarija za programske aktivnosti u Podgorici i na kojim poljima sprovodite aktivnosti, možete li nam reći u kojim oblastima realizujete projekte?

ALTUN: Kancelarija za programske aktivnosti je u Crnoj Gori počela u maju 2007 godine. Sprovodimo aktivnosti u onim poljima gdje Crna Gora ima najveću potrebu. Sagledajući državne vrijednosti i socijalnu dinamiku sarađujemo sa državnim institucijama kao i nevladinim sektorom. TIKA je prisutna na poljima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, obezbjeđivanja pitke vode, restauracije, kao i na poljima socijalne, kulturne i upravljačke aktivnosti.

POBJEDA: TIKA u Crnoj Gori posebno pridaje pažnju aktıvnostima i projektima u oblasti obrazovanja i zdravstva. Možete li nam nešto reći o projektima iz ove oblasti?

 ALTUN: Sa ciljem jačanja obrazovne infrastrukture u izgrađujemo nove škole, adaptiramo postojeće i opremamo odnosno doniramo opreme u skladu sa potrebama obrazovne ustanove. Isto tako adaptiramo i opremamo predškolske obrazovne ustanove, opremamo tehnološkom opremom kabinete informatike itd. Do sada smo u oblasti obrazovanja u Crnoj Gori realizovali blizu 80 projekata.  Nedavno smo opremili dva kabineta informatike u Srednjoj mješovitoj školi u Tivtu. Takođe smo izgradili aneks objekat u predškolskoj ustanovi u Plavu i uskoro završavamo projekat adaptacije predškolske ustanove u Mojkovcu.

Sa ciljem da pomognemo osobama sa posebnim potrebama i invaliditetom sprovodimo aktivnosti kao što je opremanje centara za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. U ovoj oblasti smo nedavno realizovali projekat adaptaciju i opremanja jednog dijela Centra za rehabilitaciju Komanski most u Podgorici. Adaptirali smo i opremili Centar crnogorskog ženskog lobija, a pri kraju je adaptacija Centra za prava djeteta u Podgorici.

POBJEDA: Radite i na unapređenju zdravstvenog sektora i usluga u Crnoj Gori. Koji su to projekti koji su obilježeli ovu oblast saradnje?

ALTUN: Do sada smo u oblasti zdravstva realizovali preko 40 projekata. Sa ciljem unapređenja zdravstvenog sektora i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori realizujemo projekte kao što su adaptacija i opremanje bolnica i domova zdravlja širom Crne Gore kao i opremanje medicinskih laboratorija za različite analize. Posebno želimo naglasiti adaptaciju i opremanje Urgentnog bloka Kliničkog centra u Podgorici, gdje smo sa svom potrebnom opremom, namještajem i aparatima omogućili da bude najmoderniji urgentni blok.

POBJEDA: Imali ste i više projekata u državnim institucijama sa ciljem jačanja fizičkih kapaciteta. Možete li nam nešto više reći o tome?

ALTUN:  Sprovodimo aktivnosti sa državnim institucijama sa ciljem jačanja fizičkih kapaciteta. Jedan od najznačajnijiih je izgradnja lifta u Ustavnom i Vrhovnom sudu, donacija vozila za Upravu policije u Rožajama, donacija ronilačke opreme za Upravu Policije, donacija opreme za Službu zaštite i spašavanja u Opštini Žabljak… Realizujemo i projekte u cilju jačanja ljudskih resursa u saradnji sa državnim insitucijama Crne Gore među kojima je projekat usavršavanja doktora iz Crne Gore. Od 2013. godine sprovodimo projekat edukacije odnosno usavršavanja pripadnika Uprave Policije u različitim kursevima u okviru projekta Međunarodne policijske edukacije.

POBJEDA: Realizujete projekte i iz oblasti poljoprivrede koji su važni za ukupni razvoj.

 ALTUN: Sa ciljem da smanjimo stopu nezaposlenosti posebno na sjeveru kao i da spriječimo do sada smo podijelili preko 11.000 sadnica voća kako bi unaprijedili sektor poljoprivrede i pomogli različitim domaćinstvima da imaju određeni prihod. Isto tako smo podijelili plastenike ukupno 43 domaćinstva širom Crne Gore.

POBJEDA: U oblasti restauracije uskoro počinjete nove projekte. Možete li nam nešto reći o njima?

ALTUN: Projekti restauracije važni su u oblasti čuvanja zajedničke kulturne baštine sa ciljem da se one prenose na naredne generacije. Uskoro će početi projekti restauracije Ali Pašinog Hamama i adaptacija Namazgjah džamije u Ulcinju.

POBJEDA: Možete li nam reći nešto o projektima koje planirate realizovati u skorijoj budućnosti?

ALTUN: Uskoro ćemo početi sa realizacijom važnog i obimnog projekta izgradnje Fakulteta Dramskih umjetnosti na Cetinju. U narednom periodu planiramo adaptaciju i opremanje nekoliko predškolskih i drugih obrazovnih ustanova, donacije ambulantnih vozila koji će se olakšati prevoz bolesnika iz seoskih područja u gradove, realizaciju projekata iz oblasti poljoprivrede i očuvanja životne sredine kao i podršku u različitim edukativnim programima.

POBJEDA: Da li je pokušaj vojnog puča koji se desio 15. jula ove godine uticao na aktivnosti TIKA-e?

ALTUN: Turska je snažna država koja neće dozvoliti da je poljuljaju pučevi, a takođe neće dozvoliti da se udalji od zacrtanih ciljeva uspjeha. Gulenistička teroristička organizacija nije uticala na razvoj i aktivnosti TIKA-e niti u jednoj državi u svijetu, pomoć se i dalje nastavlja punom brzinom. Turska će nastaviti realizaciju projekata u svim oblastima dijeleći nesebično informacije i iskustvo sa bratskom i prijateljskom državom Crnom Gorom.

 

www.pobjeda.net

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …