16.7.2024 4:38
Breaking News

Lazović: Turska Ziraat banka će narednih nekoliko dana aplicirati za licencu

U narednih nekoliko dana turska Ziraat banka apliciraće za dobijanje licence za rad u Crnoj Gori, kazao je ministar za informaciono društvo i telekomunikacijeVujica Lazović nakon sastanka sa ministrom za energetiku i prirodne resurse Turske Tanerom Jildizom.

Dvojica ministara su nakon završetka Treće mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Turske potpisali Sporazum između vlada ovih zemalja o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

“U prilici smo da konstatujemo dobru saradnju i prijateljske odnose između Crne Gore i Turske. Takođe, u zadnje vrijeme je došlo da unapređenja ekonomske saradnje”, istakao je crnogorski ministar, prenosi agencija Anadolija.

Poručio je da je Crna Gora otvorena za investicije iz Turske. Otvaranje Ziraat banke u Crnoj Gori može se očekivati uskoro.

“Crna Gora je zainteresovana za priliv kapitala iz Turske, naročito u sektoru energetike, saobraćajne infrastrukture i rudarstva. Danas želim da najavim da će u narednih nekoliko dana turska Ziraat banka aplicirati za dobijanje licence za rad u Crnoj Gori. Takođe smo razgovarali o mogućoj saradnji na polju tekstilne industrije, jer kompanije iz Turske imaju značajno iskustvo u ovoj oblasti”, istakao je Lazović.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Jildiz zadovoljan je što su investitori iz Turske već prisutni u Crnoj Gori.

“Saradnja u sektorima u kojima je potpisan sporazum, biće korisna kako za Crnu Goru, tako i za Tursku. Jako smo srećni što imamo priliku da vidimo konkretne investicije u Crnoj Gori. Dobre odnose koje već imamo, iskoristićemo za bolju ekonomsku saradnju. Nastavićemo da djelujemo preko TIKA-e i preko našeg kulturnog centra Yunus Emre, koji je otvoren u Podgorici”, kazao je Jildiz.

U okviru zvanične posjete Crnoj Gori, turski ministar Jildiz sastao se sa premijerom Milom Đukanovićem, kao i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapić.

Krivokapić i Jildiz su istakli da Crna Gora i Turska aktivno sarađuju i imaju visoko međusobno razumijevanje i dobre odnose na svim nivoima.

Krivokapić je naglasio da su ekonomski odnosi Crne Gore i Turske u fazi intenziviranja što je obostrano korisno za dvije države.

“Posebno stavljam pažnju na energetski sektor, jer energetska nezavisnost znači i suštinsku državnu nezavisnost u današnjem ekonomsko-političkom okviru. Zato je potrebna dalja posvećena aktivnost na snaženju crnogorskih energetskih potencijala”, poručio je Krivokapić.

On je nagalasio posebno važnim projekat TAP gasovoda, koji je važan ne samo za Crnu Goru već za čitav geografski prostor od Turske do Jugozapadne Evrope.

Jildiz je poručio da sa turske strane postoji značajno interesovanje za investiranje u Crnu Goru u sektorima rudarstva, tekstila, poljoprivrede i energetike.

“Veoma cijenimo prijateljski odnos Crne Gore kao i vaše ostvarene brojne napretke kako na putu ka NATO, tako i na unutrašnjem planu”, poručio je Jildiz.

On je najavio da će Turska u narednom periodu konkretizovati dijalog oko potencijalnih investicionih projekata u Crnoj Gori.

Najavljeno je da će sa ministrom Yildizom razgovarati i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, kao i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

 

http://www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.