01.3.2024 18:34

Lukšić otvorio treći Konzulat Crne Gore u Turskoj

U Turskoj je otvoren treći Konzulat Crne Gore u Iskenderunu, na čijem čelu je počasni konzulo Šerif  Tosjali, i konzularnam nadležnost obuhvata region Hataj, odnosno opštine Hataj, Osmanije, Adana i Mersin.

Konzulat je, kao što je i najavljeno otvorio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić.

On je tokom otvaranja Konzulata Crne Gore u Iskenderunu istakao da je ovo treći konzulat sa počasnim konzulom na čelu koji Crna Gora otvara u Republici Turskoj, što je najbolji pokazatelj značaja koji Crna Gora pridaje učvršćivanju saradnje i prijateljskih veza sa Turskom.

“Povezivanju i boljem razumijevanju naših zemalja u velikoj mjeri doprinose aktivnosti koje sprovodimo u domenu kuture, prosvjete i nauke. Na ovaj način valorizujemo naše kulturne i naučne potencijale i otvaramo prostor za otkrivanje brojnih srodnih elemenata u kulturama Crne Gore i Turske, u našim jezicima, muzici i običajima, koji su rezultat višestrukih ukrštanja kroz istoriju. Vjerujem da je ovo jedan od razloga što se, iz godine u godinu, sve veći broj studenata iz Crne Gore odlučuje za školovanje na turskim univerzitetima, i siguran sam da će za one koji budu dolazili u region Hataj, ovaj Konzulat biti važna adresa za podršku i pomoć u godinama koje su pred nama “, kazao je Lukšić.

On je kazao da očekuje da će Konzulat u Iskenderunu biti kanal komunikacije sa mnogobrojnom crnogorskom iseljeničkom zajednicom u Turskoj, te da će imati posredničku ulogu u snaženju veza naših iseljenika sa matičnom državom i podsticanju očuvanja i promocije crnogorske kulture, tradicije i jezika u Turskoj.

Počasni konzul Crne Gore Šerif Tosjali je istakao da je spreman da predano radi na daljem učvršćivanju odnosa dvije zemlje, kao i na povezivanju brojne crnogorske iseljeničke zajednice u Turskoj sa matičnom državom.

Osim toga Lukšić je tokom boravka u Turskoj imao odvojene susrete sa guvernerima Hataja i Osmanija, Đelaletinom Lekesizom i Mehmetom Odunđuom, tokom kojih je konstatovano da Crna Gora i Turska imaju izuzetne odnose, koji se u kontinuitetu osnažuju kroz sadržajnu saradnju na svim poljima.

Lukšić je iskazao zadovoljstvo povodom veoma dobre saradnje sa kompanijom Tosyali Holding, koja je privatizovala Željezaru Nikšić, i čija su pozitivna iskustva podstakla interesovanje i drugih turskih preduzeća da ulažu u Crnu Goru, posebno u oblasti lučkog saobraćaja, finansijskog sektora i infrastrukture.

Ocijenjeno je da intenziviranje saradnje Crne Gore sa pojedinim regijama Turske predstavlja šansu za dalje unapređenje ukupnih odnosa dvije zemlje. Iskazano je očekivanje da će aktivnosti Konzulata u Iskenderunu doprinijeti daljem učvršćivanju ekonomskih veza i definisanju novih projekata za saradnju,

Crnogorska delegacija, u kojoj su bili i ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović obišla je fabriku Tosyali Hoding-a u Opštini Osmanije, te imala priliku da se upozna sa načinom funkcionisanja fabrike i njenim značajnim proizvodnim kapacitetima.

Naslovna

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.