16.4.2024 13:01
Breaking News

Ministarka Sekulić: Turske kompanije zainteresovane za ulaganja na sjeveru

Mješovita komisija za ekonomsku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske je održana 3. i 4. oktobra  2019. godine  u Podgorici, u skladu sa Sporazumom o ekonomskoj saradnji, potpisanim 11. decembra 2009. godine.

Sa crnogorske strane navedenom Komisijom je kopredsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, a sa turske strane, ministar sporta i omladine Republike Turske, g-din Mehmet Muharem Kasapoglu.

Kao rezultat rada petog zasijedanja Mješovite komisije potpisan je Protokol, kojim su  kao prioritetne oblasti saradnje definisane sledeće teme: trgovina, industrija, preduzetništvo, saobraćaj, energetika, poljoprivreda, turizam, zaštita životne sredine, zdravlje, obrazovanje, sport i omladina , tehnologija i kultura.
Na marginama navedene Komisije, ministarka ekonomije, gdja Dragica Sekulić, susrela se sa ministrom sporta i omladine Republike Turske i kopredsjednikom Mješovite komisije za ekonomsku saradnju sa turske strane,  Mehmet Muharem Kasapogluom.

Uvažavajući činjenicu da su potpisani Protokoli o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini, kojima se dodatno liberalizuje trgovina uslugama i proširuje opseg poljoprivrednih proizvoda sa preferencijalnim statusom, na sastanku je postignut dogovor da nadležne institucije u narednom periodu nastave dalju komunikaciju na planu pripreme za implementaciju Sporazuma.

U okviru Mješovite komisije održan je Poslovni forum privrednika dvije države, koji je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Unije privrednih komora Republike Turske (DEIK).

Ministarka ekonomije, gdja Dragica Sekulić je otvorila Forum i tom prilikom istakla  da navedeni događaj pruža jedinstvenu priliku da se sastanu sa preduzetnicima i liderima poslovih zajednica obije države  i razmijene međusobna iskustva.

Vlada Crne Gore konstantno poboljšava uslove za bolje poslovno i investiciono okruženje kako bi privukla potencijalne investitore i kompanije i u tom smislu naglasila da postoji sve veće interesovanje turskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, posebno u  oblastima energetike, saobraćaja, poljoprivrede, drvoprerađivačke i tekstilne industrije.

“Većina ovih investicija usmerena je na manje razvijeni severni region Crne Gore, koji je bogat prirodnim resursima, što pruža ogromne mogućnosti za buduće investicione projekte”, zaključila je Sekulić.

portalanalitika.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.