21.4.2024 14:33
Breaking News

Privrednici iz Turske najavljuju dalja ulaganja

Raste i robna razmjena, ali je uočljiv drastičan disbalans, jer Crna Gora mnogo više uvozi nego što izvozi

Turska je od 2006. godine uložila više od 200 miliona eura u Crnu Goru, a predstavništva gotovo tri hiljade turskih firmi , potvrđuju da Turcima odgovara domaci poslovni ambijent

“Prošle godine smo otvorili još dvije poslovnice, tako da sada imamo tri poslovnice na teritoriji Crne Gore. U početku je naš cilj bio vezan za privredu, ali ali smo odlučili da naše aktivnosti i operativu proširimo i na druge sektore. Investiciona klima u Crnoj Gori je vrlo povoljna i to svakako mi prenosimo našim privrednicima”, ističe Mustafa Šenman iz Ziraat banke Montenegro.

Robna razmjena dvije države raste, a u prošloj godini premašila je 100 miliona eura. Ipak, ona nije ravnomjerna. Crna Gora neuporedivo više uvozi nego što izvozi u Tursku.

“Uprkos navedenom rastu, moram ukazati na naglašen disbalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni, jer je nivo pokrivenosti crnogorskog uvoza iz Turske izvozom svega 14,7 odsto. Ovako izražen trgovinski deficit zahtijeva posebnu pažnju svih nadležnih institucija u traženju rješenja za njegovo smanjenje”, kazao je Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Disbalans uvoza i izvoza potvrđuje se i u ovoj godini, pa je tako, od ukupno 97 miliona eura, Crna Gora u Tursku izvezla tek oko 11 i po.

“Ovaj disbalans između izvoza i izvoza nam ostavlja zaista veliki prostor da naše kompanije iz Crne Gore budu te koje će proizvoditi i izvoziti za Tursku”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka ekonomije nije objasnila kako, kada i na koji način će se to desiti, postoje li planovi i kako država u tome može pomoći.

U isto vrijeme, na petom zasjedanju Mješovite crnogorsko-turske komisije za ekonomsku saradnju, u okviru koje je održan i Poslovni forum u Podgorici, predstavnici turske Vlade najavili su dalje korake.

“Turska želi da od Crne Gore napravi važnog trgovinskog partnera i sa protokolom koji smo danas potpisali do 2022. godine imamo cilj da povećamo našu trgovinsku razmjenu na preko 130 miliona dolara”, istakao je Mehmet Muharem Kasapoglu, ministar omladine i sporta Turske.

Povećanje razmjene, odnosno ulaganja, Turci žele u oblastima turizma, energetike, zdravstva, prosvjete i obrazovanja.

Vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Mišićno-koštani sistem: Ortopedi vrhunske klase Ortopedija je oblast medicine specijalizovana za dijagnostikovanje, liječenje i prevenciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.