23.4.2024 9:07
Breaking News

Posjeta ambasadora Bralića opštini Gaziantep

Ambasador Bralić je posjetio opštinu Gaziantep i imao susret s gradonačelnikom dr. Asimom Guzelbejom.

Opština Gaziantep se nalazi na jugoistoku Turske i po broju stanovnika je na 6.mjestu u Turskoj (oko 2 miliona). Gaziantep je grad sa veoma bogatom kulturom gdje su se naseljavale različite imperije, poznati ekonomski i izvozni centar sa jednom od najvećih industrijskih zoni u Turskoj.

Grad u kojem se nalazi 17 Počasnih konzulata i grad koji je potpisao Protokol o bratimljenju sa oko 10-tak opština različitih zemalja među kojima se nalazi i Cetinje iz Crne Gore.

Ambasador Bralić se zahvalio na prijemu i iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intezivnim odnosima Crne Gore i Turske, kojima su snažno doprinijele zvanične posjete visokih zvaničnika među kojima i međusobne posjete gradonačelnika Cetinja i Gaziantepa.

Ambasador Bralić je dao akcenat na važnost povezivanja i uspostavljanju saradnje na opštinskom nivou što su opštine Gaziantep i Cetinje dobro prepoznale.

Dr. Asim Guzelbej se zahvalio ambasadoru Braliću na posjeti i prenio da je dva puta posjetio Crnu Goru u ovoj godini i imao susrete sa kolegama iz opština Cetinje i Kotor. Prvom posjetom Crnoj Gori dr.Asim Guzelbej je imao susret i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Takođe se zahvalio ambasadoru Braliću što je izabrao dan 25.decembar da posjeti Gaziantep koji je slavio 92.godine oslobođenja, borbe za očuvanje teritorija današnje Republike Turske.

Sagovornici su se složili da je uspostavljenja dobra saradnja između dvije zemlje i da treba povećati broj međusobnih posjeta kako bi konkretni projekti bili dogovoreni, posebno prenošenje iskustva biznismena iz Gaziantepa i mogućih investicija u industrijskoj zoni na Cetinju.

Gradonačelnik je predložio ambasadoru Braliću kandidata za počasnog konzula za Gazinatep sa kojim je ambasador imao priliku da se posebno sastane.

Opština Gaziantep svakog septembra mjeseca je pokrovitelj festivala kulture i za 2014.godinu žele i da Crna Gora zauzme svoje mjesto sa folklorom i tradicionalnom muzikom.

Istog dana ambasador Bralić je prisustvovao kulturno-istorijskom programu obilježavanja oslobođenja Gaziantepa na kojem je učešće imala i ministarka u Vladi RT za socijalnu politiku i porodicu g-đa Fatma Šahin, guverner Gaziantepa g-din Erdal Ata i značajne birokrate i biznismeni tog područja.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.