26.9.2021 20:46
Vijesti
Home » Uncategorized » Radulović i Ozan: Region Balkana predstavlja pouzdanog partnera i prijatelja
Radulović i Ozan: Region Balkana predstavlja pouzdanog partnera i prijatelja

Radulović i Ozan: Region Balkana predstavlja pouzdanog partnera i prijatelja

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Republike Turske Songul Ozan i Republike Slovenije Gregorom Preskerom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Odnosi Crne Gore i Republike Turske odlikuju se konstruktivnom saradnjom i sadržajnim kontaktima, ocijenjeno je na sastanku ministra Radulovića sa ambasadorkom Ozan.

Radulović je upoznao sagovornicu sa planovima nove Vlade u predstojećem periodu, naglasivši da kurs vanjske politike ostaje jasno usmjeren na aktivno učešće u evroatlantskim strukturama, kvalitetno sprovođenje procesa evropske integracije i dobrosusjedsku politiku, navodi se u saopštenju.

Radulović je istakao da odnosi u regionu moraju počivati na principima otvorene saradnje i prijateljstva, uz poštovanje nacionalnih interesa svih susjeda. U tome, kako je poručio šef crnogorske diplomatije, saradnja sa Turskom predstavlja jedan od primjera kako dvije države, različite po veličini, geopolitičkom položaju i ekonomskoj moći, mogu uspješno komunicirati i razvijati odnose u oblastima od obostranog značaja. Ministar Radulović je takođe zahvalio ambasadorki na izuzetnoj pomoći koju je Turska obezbijedila tokom prvog talasa pandemije Covid-19, što predstavlja potvrdu dobrih međudržavnih odnosa.

Ambasadorka Ozan uputila je čestitke ministru povodom stupanja na dužnost, uz uvjerenje da dvije države ostaju kredibilni saveznici u okviru NATO-a. Ona je pozdravila uspjehe Crne Gore na putu evropske integracije, kao lidera u regionu, te istakla da Turska cijeni Crnu Goru kao državu koja je sinonim za mir i kvalitetan suživot različitih etničkih grupa.

Ambasadorka Turske je informisala i o prioritetima turske vanjske politike, pri čemu region Balkana predstavlja pouzdanog partnera i prijatelja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje u pogledu investicija, ekonomije i kulture, oblastima koje u savremenim globalnim tokovima zavređuju posebnu pažnju.

Takođe, dogovoren je i nastavak komunikacije u pogledu organizovanja službene posjete ministra Radulovića Ankari, shodno prilikama vezanim za pandemiju, kao i organizaciju bilateralnih političkih konsultacija i foruma koji će ojačati ekonomsku međudržavnu saradnju.

cdm.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.