16.7.2024 4:33
Breaking News

Rekordni broj prijava za program “Stipendije Turske”

Na program “Stipendije Turske”, putem kojega Uprava za Turke van Turske i srodne zajednice dodijeljuje stipendije stranim studentima koji žele studirati u Turskoj, ove godine je aplicirala 51 hiljada studenata, što je najveći broj prijava u posljednjih 20 godina.

 Na dodiplomski studij se do 6. juna, što je bio i krajnji rok, prijavilo 27 hiljada studenata, dok su dodatne 24 hiljade prijava zaprimljene za postdiplomski i doktoralni studij. Na zvanični internet stranicu programa “Stipendije Turske” registrovalo se 140 hiljada osoba. Najveći broj zahtjeva za dodiplomski studij je upućen iz Afganistana i Somalije, a za stipendije na postdiplomskom i doktoralnom studiju iz Pakistana, Palestine, Somalije i Afganistana.
Turska već 20 godina omogućava stipendiranje inostranim studentima. Ranije su bile označene kao “državne” ili “vladine” stipendije, a od prošle godine su objedinjene u jedinstven program pod nazivom “Stipendije Turske”. Uprava za Turke van Turske i srodne zajednice je izvršila ispitivanje sistema stipendiranja u 70 zemalja i na osnovu tih saznanja izvršila klasifikaciju stipendija prema pripadajućim naučnim poljima. Osnovni kriterij za procjenu kandidata je postignuti uspjeh. Uprava namjerava ove godine odobriti stipendije za oko 4000 studenata. Osigurana su sredstva za studente iz 140 zemalja. Mjesečni iznos stipednije za dodiplomski studij je 500, za postdiplomski studije 750, a sa stipendiste doktoralnog studija 1000 turskih lira.
Direktor Uprava za Turke van Turske i srodne zajednice, Kemal Yurtnac, komentirao je rekordni broj prijava za program “Stipendije Turske”. Yurtnac je rekao da Turska ovim programom želi postati obrazovni centar regiona kojem pripada.

 

“Prethodnih godina, primali smo po devet do deset hiljada prijava. Sistem je restrukturiran prošle godine i brojka je odmah skočila na 51 hiljadu prijavljenih. To je znak da je za osobe koje se žele obrazovati u inostranstvu Turska postala posebna destinacija,” kazao je direktor Yurtnac.

 

Cilj nam je Tursku pretvoriti u centar obrazovanja
U svijetu je oko 3,5 miliona koji studiraju izvan matične zemlje, kazao je direktor Uprava za Turke van Turske i srodne zajednice i dodao “Od tog broja inostranih studenata, 20 posto je na studijima u Americi, a tek oko jedan posto ih je u Turskoj. Naš je cilj da uz poboljšanje pogodnosti studiranja od Turske načinimo centar obrazovanja.” Veliki porast u broju prijavljenih može se dovesti u vezu i sa rastućom ekonomijom Republike Turske, ali i sa njenom sve uticajniom ulogom na međunarodnoj političkoj areni.
Trtbosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.