25.7.2024 1:57
Breaking News

Studenti iz Crne Gore na trci zadovoljstva na 36.tom Istanbulskom maratonu

Na jučerašnjem 36.tom Istanbulskom maratonu bilo je i predstavnika Crne Gore i to na trci zadovoljstva u dužini od 8 km. Studenti koji studiraju u ovom megalopolisu i na taj način su promovisali uspješno svoju zemlju.

Istanbulski maraton, jedini u svijetu čija trasa počinje na jednom, a završava na drugom kontinentu, oborio je danas rekord po broju od 150.000 učesnika u trkama na 42, 15 i 10 kilometara, kao i u Trci zadovoljstva na osam kilometara.

U trkama na 42, 15 i 10 kilometara učestvovalo je 25.000 ljudi iz 118 zemalja. Pobjednik maratona u muškoj konkurenciji je Hafid Čani iz Maroka u vremenu 2:11:53 sata.

On je prvi Marokanac koji je trijumfovao u 36 godina dugoj istoriji istanbulskog maratona.

Drugo mjesto zauzeo je Gebo Burka iz Etiopije, a treće Majkl Kiprop iz Kenije.

U ženskoj konkurenciji, prvu nagradu uzela je Amane Gobena iz Etiopije u vremenu 2:28:46, a druga je bila njena zemljakinja Salomi Getner.

Treću nagradu uzela je Ukrajinka Olena Burkovska. Ovogodišnje nagrade za prva tri mjesta u obje konkurencije iznose 50, 25 i 15 hiljada dolara.

Trasa maratona počinje na azijskoj strani grada, neposredno prije Bosforskog mosta, a zatim prelazi na evropsku stranu i vodi pored brojnih istorijskih znamenitosti kao što su Aja Sofija i Plava džamija, u čijoj blizini je cilj.

Trkači prelaze ukupno tri mosta, jedan preko Bosfora i dva preko Zlatnog roga. Istanbulski maraton jedan je od 10 najvećih u svijetu.

E.S.

Vijesti.me

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.