14.7.2024 4:02
Breaking News

Turski ministar odbrane Jilmaz: Integracija svih balkanskih država ključ trajnog mira

Integracija svih balkanskih zemalja u evropske i evroatlantske strukture ključ je trajnog mira i stabilnosti u regionu, rekao je turski ministar odbrane Ismet Jilmaz i najavio da će se nastaviti njihova podrška obuke za Vojsku Crne Gore.

On je kazao da Turska svesrdno podržava punu integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske institucije.

„Evropski put Crne Gore će nesumnjivo doprinijeti ukupnoj stabilnosti i bezbjednosti u širem regionu. Pozdravljamo napredak koji je Crna Gora postigla ka tom cilju“, kazao je Jilmaz u intervju časopisu Partner.

On je naglasio da da su turske oružane snage spremne na saradnju i rad sa Vojskom Crne Gore. „Naša podrška obuke za Vojsku Crne Gore će se nastaviti i u narednom periodu“.

Jilmaz je naglasio da je 79 crnogorskih vojnika učestvovalo u različitim programima vojne obuke i obrazovnim programima u Turskoj.

„Želimo da Crna Gora još više učestvuje u raznim aktivnostima osposobljavanja koje će se sprovoditi u Turskoj u narednom periodu“, rekao je on, najavljujući i saradnju u oblasti odbrambene industrije.

„Uzimajući u obzir trenutni potencijal i zahtjeve naših dviju zemalja, spremni smo da pokrenemo zajedničke projekte u oblasti vojne industrije u područjima kao što su komunikacije, komanda i kontrola, elektro-optički sistemi, čamci obalske straže, vojne odjeće i opreme“, kazao je Jilmaz.

On je rekao da je proces pregovaranja o sporazumu o saradnji u odbrambenoj industriji” u toku. „Vjerujemo da će potpisivanje ovog sporazuma pomoći da unaprijedimo saradnju u oblasti odbrambene industrije“.

„Ali što je najvažnije, Turska će nastaviti da pruža snažnu podršku članstvu Crne Gore u NATO-u i raduje se zajedničkom radu na miru i stabilnosti, kao dva saveznika“, poručio je Jilmaz.

On je rekao da Turska cijeni aktivnosti i dostignuća Crne Gore u procesu NATO integracija. „Vaša zemlja je još jednom pokazala svoju spremnost za bilateralnu i multilateralnu saradnju sa saveznicima, s ciljem da postane članica NATO“.

„Vaša odbrambena politika na održavanju kredibilne vojne sposobnosti je u skladu sa politikom Saveza. Crna Gora je nastavila svoj &’8203;&’8203;napredak u razvoju borbenih jedinice koje bi mogla biti tražene u NATO operacijama“, kazao je Jilmaz.

Crna Gora, kaže on, pridaje veliki značaj rodnoj ravnopravnosti u odbrambenim strukturama.

„Učešće Crne Gore u izgradnji integriteta programa NATO će odigrati konstruktivnu ulogu u jačanju transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Vaš pohvalni doprinos NATO operacijama je još jedna ključna tačka koju treba pomenuti, a koja govori o integraciji u NATO. Procjenjujemo da su to sve dobri pokazatelji za članstvo u NATO“, rekao je Jilmaz.

Crna Gora je, smatra on, ostvarila značajan napredak u reformama, koje su od značaja ne samo za članstvo, nego i za dobrobit svog naroda.

„To treba dobro objasniti ljudima kako bi obezbijedili podršku javnosti“, poručio je turski ministar odbrane.

 

http://portalanalitika.me/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.