16.7.2024 4:46
Breaking News

Studenti iz Crne Gore u Republici Turskoj

 U školskoj 2013/2014 godini Vlada Republike Turske je dodijelila stipendiju za 28.studenata iz Crne Gore od čega 2 na doktorskim, 7 na magistarskim i 19 na osnovnim studijama.

Predviđena kvota za ovu školsku godinu je bila 50 stipendija. Kako prenose iz Institucije za stipendiranje stranih studenata Vlade Republike Turske (YTB-a) razlog je ne ispunjavanje uslova novog načina apliciranja koji se vrši elektronskim putem, a takođe je 12 studenata odustalo prilikom potpisivanja Ugovora o dobijanju besplatnog školovanja zbog nepoznatih razloga.

Trenutno u Turskoj studira oko 200 studenata iz Crne Gore. (3 doktorske, 33 magistarske i 164 osnovne studije).

Većina studenata je primljena na školovanje putem Institucije za stipendiranje stranih studenata Vlade Republike Turske (YTB) a neki studenti su trenutno na samofinansiranju.

Najveći broj studenata se nalazi u Istanbulu oko 70, Ankara 33, Izmir 20, slijede Edirne, Eskišehir, Kodžaeli, Antalija, Alanija, Bursa, Sakarja i Ajdin.

Nažalost neki studenti u gradu Edirne zbog teških uslova samofinansiranja su primorani da odustanu od daljeg školovanja, tako je broj studenata u Edirnama ove godine znatno manji nego prošle godine.

Ambasada Crne Gore u Republici Turskoj, kao i ambasada Republike Turske u Crnoj Gori drže bliski kontakt sa studentima kao i sa Institucijom za stipendiranje stranih studenata Vlade Republike Turske (YTB) kako bi se što bolje intergrisao sistem komunikacije i rješavali eventualni problemi tokom studiranja.

Studenti u Istanbulu zbog velikog broja mogućnosti koje pruža ovaj grad su osnovali Udruženje studenata iz Crne Gore. Imali su prvu sjednicu na kojoj su izabrali svoje predstavnike što pokazuje organizovan rad, zdravu komunikaciju među studentima i veliki potencijal na koji Crna Gora može da računa u bliskoj budućnosti.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.