21.4.2024 12:40
Breaking News

Turkish airlines leti u 121 državu

Turkish Airlines leti u 121 državu i prva je aviokompanija na svijetu po broju zemalja u koje leti. Ova kompanija je daleko ispred drugoplasirane Lufthansa Grupe koja leti u 105 zemalja. Treća po redu je aviokompanija Air France, četvrta Qatar Airways, a Emirates su peti, prenose agencije.

Kompanija Turkish Airlines preko svojih centara povezuje više od 300 destinacija u 121 zemlji svijeta, podaci su portala flight-delayed.co.uk.

Emiratski avioprevoznik saobraća u 77 zemalja i nalazi se ispred British Airwaysa po broju prevezenih putnika. Qatar Airways saobraća sa Međunarodnog aerodroma Hamad u Dohi zabilježio je snažan rast proteklih decenija. Nacionalna kompanija Katara osnovana je 1993. godine. Nedavno se pridružila Oneworld alijansi i omogućava putnicima pristup svakom kutku planete.

Francuski nacionalni avioprevoznik saobraća u 85 država, uglavnom sa dva pariška aerodroma – Šarl de Gol i Pariz Orli.

Na drugom mjestu liste se nalazi Lufthansa Groups sa 105 zemalja. Ta kompanija je 2017. godine pretekla Ryanair na listi najvećih avioprevoznika u Evropi. U njenoj floti lete avioni brojnih kompanija, među kojima su Lufthansa, Eurowings, Swiss Air, Brussels Airlines i Austrian Airlines.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, na svijetu ima 195 zemalja. Turkish Airlines leti u 121, što čini 62 odsto ukupnog broja. Novo čvorište, Međunarodni aerodrom Istanbul, postaće najveći i najposjećeniji aerodrom na svijetu. Ta kompanija prevozi blizu 60 miliona putnika flotom od 300 aviona.

https://www.cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.