16.4.2024 2:19
Breaking News

Turska (ipak) neće zabraniti kriptovalute

Turska centralna banka potvrdila je kako kriptovalute u toj zemlji neće biti potpuno zabranjene. Guverner Şahap Kavacıoğlu jasno poručuje kako zabrana nije opcija.

“Ne možete ništa popraviti zabranom kriptovaluta i mi to ne namjeravamo da učinimo.”

Komentari Kavacıoğlua dolaze manje od nedjelju dana prije nego što planirana zabrana korištenja kriptovaluta za plaćanja treba stupiti na snagu. Najava zabrane, koja je uslijedila nakon što je upotreba kripto valuta među Turcima porasla zbog naglog pada lire, a izazvala je prosvjede vladinih političkih protivnika.

Komentari su stigli i nedugo nakon pritvaranja zaposlenih dvije kripto berze koje istražuje vlada.

Ne navodeći detalje o nadolazećim propisima, Kavacıoğlu je naznačio da će razjasniti zakonsku definiciju kriptovaluta i regulisati način na koji ih institucije moraju čuvati, izvještava Trade Moneta.

Šef centralne banke rekao je da su propisi potrebni za rješavanje “alarmantne” količine sredstava koja napuštaju zemlju putem kriptovaluta, navodi se u izvještaju.

Vijest o skorašnjoj zabrani korištenja kripto za plaćanje u zemlji izazvala je rasprodaju cijene bitcoina, dijelom i zbog zabrinutosti da bi druge zemlje mogle slijediti primjer Turske.

Izvor: Seebiz.eu

bankar.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.