14.6.2024 2:00
Breaking News

Turski “Tav” i tri francuske kompanije u trci za crnogorske aerodrome

Prema prvim spekulacijama, turska kompanija TAV i tri francuske kompanije ulaze u trku za uzimanje u zakup aerodroma u Podgorici, Tivtu i Beranama. Turski TAV je najozbiljniji kandidat, koji je najzastupljeniji u regionu. Upravljaju aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u sklopu konzorcijuma i aerodromom u Zagrebu. Najveći konkurent turskom TAV-u, prema informacijama portala Standard, biće tri francuske kompanije.

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković kazao je da su francuske kompanije i te kako zainteresovane da uđu u trku za aerodrome u Tivtu, Podgorici i Beranama.

Prije svega tu je kompanija “SNC Lavalin”, kojaje još 2014. godine pokazala veliko interesovanje za aerodrome. Oni su tada čak i došli u Crnu Goru, obišli aerodrom u Tivtu, te se stoga očekuje njihova ponuda čim tender bude raspisan. Riječ je o veoma dobroj kompanija, koja se ovim poslom dugo bavi i upravlja sa dvadesetak aerodroma kazao je Uskoković portalu Standard.

Kompanija “SNC Lavalin”, prema njegovim riječima, nije jedina kompanija koja će učestvovati na tenderu.

“Argument više za stavljanje u fokus potencijalnih francuskih koncesionara treba tražiti u činjenici da su francuske kompanije, poput “Vinčija” i ,LDP, već prisutne u regionu, tačnije u Beogradu i Zagrebu, gdje upravljaju aerodromima “Nikola Tesla” i “Franjo Tuđman”. Moram naglasiti da su francuski koncesionari u vazdušnom saobraćaju prisutni ne samo u regionu, već i širom Evrope”, objasnio je Uskoković.

S obzirom na činjenicu da broj turista u Crnoj Gori poslednjih godina ide samo uzlaznom putanjom, nije isključeno da crnogorske aerodrome pokušaju prigrabiti za sebe i renomirane njemačke kopanije “Fraport”, “Avialiance, “Heathrow” i “Magi” iz Velike Britanije, te holandska Schiphol grupa.

Vlada Crne Gore planira da od koncesije za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura.

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.