23.4.2024 9:04
Breaking News

Tursku u 2013. godini posjetilo 39 miliona turista

Zavod za statistiku Turske je objavio podatke o turističkim posjetama u 2013. godini.

Tursku je prošle godine posjetilo 39.2 miliona turista, a od turizma je ostvaren prihod od 32,3 milijarde dolara.
Od ukupnog broja posjetilaca, 33, 8 miliona su bili strani turisti, dok je u posjetu zemlji stiglo 5,4 miliona građana turskog porijekla koji žive u inostranstvu. Prilikom dolazaka i odlazaka, 74 posto posjetilaca je koristilo usluge zračnih luka, 19 posto ih je stiglo kopnenim putem, a 7 posto njih je koristilo pomorski i željeznički put.
Turisti su najviše posjetili turske gradove Istanbul, Antalya, Ankara i Izmir, a strani posjetioci su u zemlji boravili u prosjeku 8,6 noćenja. Turci nastanjeni u inostranstvu su u prosjeku ostvarili 19,7 noćenja. Prema podacima i tursitičkom prometu, turisti su u Tursku doputovali s ciljem obilaska, zabave, sportskih i kulturnih aktivnosti.

Prosječno je svaki turista potrošio 824 dolara tokom posjete Turskoj. Strani turisti su potrošili 749 dolara u prosjeku, a posjetioci turskog porijekla sa stalnim boravkom u inostranstvu 1.252 dolara.Najviše su u Tursku dolazili Nijemci (14,9 posto), slijede ih Rusi (12,6) i Britanci (7,4 posto). Veći dio posjeta, 77 posto, posjetioci su sami organizovali, a 23 posto njih je koristilo usluge turističkih tur operatera.

Strani turisti koji su sami organizovali posjetu u prosjeku su potrošili 979 dolara, a posjetioci koji su došli preko tur operatera ostavili su prosječno 563 dolara. Među turistima koji su stigli u grupi tur-operatera najviše su u prosjeku potrošili Japanci (1.156 dolara), zatim Nijemci (643 dolara), Britanci (534 dolara) i Rusi (492 dolara).
www.trtbosanski.com

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.