20.4.2024 0:54
Breaking News

U Baru obilježena šestogodišnjica pokušaja puča u Turskoj

Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske, 15. jul, obilježen je prigodnim programom u organizaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA  i u saradnji sa ambasadom Republike Turske u Crnoj Gori. 

Predstavnike institucija Turske, crnogorskih parlamentarnih partija i lokalnih samouprava Crne Gore, kao i Islamske zajednice u Crnoj Gori pozdravila je Songul Ozan, ambasadorka Turske, podsjetivši na 15. jul 2016 – pokušaj državnog udara u Turskoj,  u kojem je poginula 251 osoba, a ranjeno više od hiljadu.

“Te noći smo svi zajedno dali maksimalni doprinos za narod Turske, za tursku naciju, da bi se sačuvale sloboda i demokratija. Jedinstvom, zajedničkim naporima i borbom, uspjeli smo da spriječimo puč i da za kratko vrijeme pobijedimo pripadnike ozloglašene, terorističke FETO organizacije, koji su godinama pokušavali da se infiltriraju u institucije sistema i vojsku, planirajući krvoproliće sa ciljem urušavanja državnog poretka”, istakla je ambasadorka Ozan.

Izrazivši posebno zadovoljstvo što se ovaj značajan datum obilježava i u  Crnoj Gori, Ozan je napomenula da u svim krajevima Crne Gore, od Ulcinja do Rožaja, imaju prijatelje, kao i da njihova podrška doprinosi očuvanju mira, poručujući da “tradiciju koja  je slična turskoj, treba praktikovati I dalje”.

“Obilježavamo ovaj dan u znak sjećanja na poginule i povrijeđene, ali i da bismo ukazali prijateljskim narodima i državama da opasnost od organizacija kao što je FETO, prijeti uvijek”, zaključila je Ozan.

Na platou ispred Islamskog centra priređena je izložba fotografija snimljenih 15. i 16 juna 2016. godine, tokom pokušaja puča u Turskoj, koju su posjetioci ispratili s pažnjom.

Izvor: barinfo.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.