03.3.2024 20:03

U Baru otvoren najveći islamski kulturni centar sa džamijom na Balkanu

Velelepni Islamski kulturni centar Bar sa džamijom Selimija, otvoren je danas u naselju Gornja Čeluga, kraj Starog Bara, nedaleko od gradske Bolnice, i predstavlja jednu od najvećih islamskih građevina na Balkanu. Svečanosti su prisustvovali visoki zvaničnici Crne Gore i Turke, a objekat je otvorio zamjenik premijera Turske Emrulah Isler.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir, ambasador Crne Gore u Turskoj Ramo Bralić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, zamjenik generalnog direktora TIKA-e Alin Maskan, zamjenik reisa BiH Husein Smajić, glavni imami Sarajeva i Zagreba, imami iz svih krajeva Crne Gore, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, veliki broj vjernika i građana, uz direktan prenos na drugom kanalu državne televizije.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić istakao je kako je ovo najznačajniji trenutak u novijoj istoriji Muslimana Crne Gore. “Bar je grad multietičnosti, u kojem žive sve religije zajedno i složno. Islamska zajednica će davati maksimalni doprinos poštovanju različitosti u Baru i u Crnoj Gori. Rekao sam da je. Jedan od razloga je što je Bar prepoznat kao grad multietičnosti je taj sultan Selim ostavio povelju da niko ne smije da udarati na obraz, dostojanstvo, i religijske objekte nemuslimana Bara”, poručio je Fejzić.

Zamjenik premijera Turske Emrulah Isler ustvrdio je kako su odnosi između Crne Gore i Turske utemeljeni na jakim istorijskim korijenima. “Turska je spremna da pomaže prijateljskoj Crnoj Gori, kao i da podržimo mir i stabilnost. Etničke razlike nikada ne mogu da budu razlog sukoba”, kazao je Išler, uz napomenu da je turska Vladina agencija TIKA most spajanja Crne Gore i Turske, koja je od 2007. godine realizovala preko 150 projekata.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Ćazim Alković naveo je da je kamen temeljac za ovaj objekat položen 28. jula 2002. godine, te da su radovi trajali dvanaest godina, uz prekide. “Na početku, prikupljan je novac od mještana, donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz SAD i Zapadne Evrope. Završetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uređenje i opremanje, tokom 2013. i 2014. godine, u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbijedila turska vladina razvojna agencija TIKA. Objekat kulturnog centra i džamija pripadaju jedinstvenom kompleksu, čija izgradnja, kao i namjena i funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta. Džamija nosi ime Selimija, u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu, od koje danas postoje sačuvani samo temelji”, istakao je Alković, zahvalivši svim donatorima muslimanima, ali i komšijama i prijateljima pravoslavne i katoličke vjere koji su pomogli izgradnju objekta.

Islamski kulturni centar i džamija u Baru su najveći islamski objekat u Crnoj Gori, površine četiri hiljade kvadratnih metara. Islamski kulturni centar sastoji se od dva krila. U desnom krilu nalaze se učionice i informatički kabineti, dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem, biblioteka i čitaonica, istraživački centar, musafirhana i muhabethana, sanitarni čvorovi i kupatila, kancelarije za službenike i administraciju Odbora. U lijevom krilu je smješten restoran sa orijentalnom kuhinjom, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevođenje, butik sa vjerskim rekvizitima, apartmani za goste, a poseban dio ovog jedinstvenog kompleksa predstavlja višenamjenska sportska i kongresna hala.

Ovaj monumentalni objekat izgrađen je na vakufskom zemljištu, kojeg je zavještala Fatima Omerbašić, još u XIX vijeku, za potrebe džemata Tuđemili. Projekat su uradili arhitekte Selim Resulbegović i Fuad Mavrić iz Ulcinja.

 

http://portalanalitika.me

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.