18.4.2024 0:46
Breaking News

Turska postaje globalni brend u obrazovanju

Turska s novim projektom “Studiraj u Turskoj” namjerava postati svjetski brend u međunarodnom obrazovanju, saopštio je direktor Vijeća za visoko obrazovanje Republike Turske na međunarodnoj obrazovnoj konferenciji.

Gokhan Cetinsaya, direktor Vijeća za visoko obrazovanje, izjavio je za Anadolu Agency da Turska ulaže velike napore u brendiranju i institucionaliziranju njenih univerziteta ovim projektom što za cilj ima povećanje broja stranih studenata.

“U Turskoj je 2011 godine studiralo oko 30 hiljada stranih studenata,” rekao je Cetinsaya na konferenciji u organizaciji Asocijacije međunarodNih edukatorA (NAFSA): “Sada se broj kreće oko 70 hiljada.”

Turska naredne godine planira osnovati organizaciju sličnu NAFSA-i, što je samo korak bliže kao ovom cilju.

Ističući važnost Turske po njenoj multikulturalnosti i geografskoj lokaciji, kazao je da je visoko obrazovanje još jedno sredstvo moći države.

Turska je protekle godine, u okviru evropskog programa razmjene studenata “ERASMUS” ugostila 10 hiljada stranih studenata. Osnovala je i vlastiti program međunarodne razmjene studenata, nazvan MEVLANA.

Cetinsaya je kazao kako studenti turskog porijekla predstavljaju desetu najveću grupu studenata u SAD-u, a drugu među evropskim zemljama, što dovoljno govori o dostignućima Turske u internacionalizaciji.

(AA)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.