24.9.2023 8:12
Breaking News

Uskoro počinje rekonstrukcija Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranovići i koordinator Programa Podgorica Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Ahmet Altun potpisali su Protokol o saradnji između Glavnog grada, Uprave za zaštitu kulturnih dobara Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA na realizaciji projekta restauracije Sahat kule sa uređenjem okoline. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Republike Turske, Serhat Galip.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović izrazio je zahvalnost narodu, Vladi Republike Turske i samoj agenciji TIKA na kontinuiranoj podršci projekatima, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva i kulture. Izražavajući posebno zadovoljstvo što će vrlo brzo započeti realizacija ovog projekta, on je ocijenio da ovaj Protokol postavlja temelje još uspješnijoj budućoj saradnji u interesu grada, u interesu kulture, a na obostrano zadovoljstvo.

Gradonačelnik Stiepović je naglasio da Sahat kula i Tga Bećir bega Osmanagića predstavljaju simbol Podgorice, ali i dio identiteta Podgorice, osobne prepoznatljivosti duha Stare Varoši i svega onoga što krasi taj dio našeg Grada. Osim toga, Sahat kula je i simbol međuvjerske i međunacionalne tolerancije, otvorenosti i dobronamjernosti, po kome je i Podgorica i Crna Gora bila poznata i priznata u prošlosti, sadašnjosti, što će biti i ubuduće.

Ističući da je i do sada ovaj prostor bio dio kulturne ponude Podgorice, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će Sahat kula i Trg Bećir bega Osmanagića zasijati jednim novim sjajem u novom ruhu i na taj način obogatiti turističku ponudu Podgorice.

Ahmet Altun naglasio je da su u prethodnom periodu stručnjaci iz Ankare radili na izradi glavnog projekta, koji je završen, kao i da će radovi na restauraciji otpočeti nakon novogodišnjih praznika, kako bi projekat bio realizovan do početka turističke sezone.

Ocjenjujući da se prema Sahat kuli kao simbolu Podgorice i svojevrsnom kulturnom dobru moramo vrlo osjetljivo i odgovorno odnositi, Anastazija Miranović je pohvalila odličnu saradnju sa Glavnim gradom kada je u pitanju kulturna baština i kultura, uopšte.

Ambasador Galip je izrazio zadovoljstvo što je upravo Republika Turska uključeni u ovaj bitan projekat, za koji će se izdvojiti velika sredstva, ukupno blizu pola miliona eura.

 

Portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.