14.4.2024 9:05
Breaking News

Uskoro počinje rekonstrukcija Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranovići i koordinator Programa Podgorica Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Ahmet Altun potpisali su Protokol o saradnji između Glavnog grada, Uprave za zaštitu kulturnih dobara Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA na realizaciji projekta restauracije Sahat kule sa uređenjem okoline. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Republike Turske, Serhat Galip.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović izrazio je zahvalnost narodu, Vladi Republike Turske i samoj agenciji TIKA na kontinuiranoj podršci projekatima, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva i kulture. Izražavajući posebno zadovoljstvo što će vrlo brzo započeti realizacija ovog projekta, on je ocijenio da ovaj Protokol postavlja temelje još uspješnijoj budućoj saradnji u interesu grada, u interesu kulture, a na obostrano zadovoljstvo.

Gradonačelnik Stiepović je naglasio da Sahat kula i Tga Bećir bega Osmanagića predstavljaju simbol Podgorice, ali i dio identiteta Podgorice, osobne prepoznatljivosti duha Stare Varoši i svega onoga što krasi taj dio našeg Grada. Osim toga, Sahat kula je i simbol međuvjerske i međunacionalne tolerancije, otvorenosti i dobronamjernosti, po kome je i Podgorica i Crna Gora bila poznata i priznata u prošlosti, sadašnjosti, što će biti i ubuduće.

Ističući da je i do sada ovaj prostor bio dio kulturne ponude Podgorice, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će Sahat kula i Trg Bećir bega Osmanagića zasijati jednim novim sjajem u novom ruhu i na taj način obogatiti turističku ponudu Podgorice.

Ahmet Altun naglasio je da su u prethodnom periodu stručnjaci iz Ankare radili na izradi glavnog projekta, koji je završen, kao i da će radovi na restauraciji otpočeti nakon novogodišnjih praznika, kako bi projekat bio realizovan do početka turističke sezone.

Ocjenjujući da se prema Sahat kuli kao simbolu Podgorice i svojevrsnom kulturnom dobru moramo vrlo osjetljivo i odgovorno odnositi, Anastazija Miranović je pohvalila odličnu saradnju sa Glavnim gradom kada je u pitanju kulturna baština i kultura, uopšte.

Ambasador Galip je izrazio zadovoljstvo što je upravo Republika Turska uključeni u ovaj bitan projekat, za koji će se izdvojiti velika sredstva, ukupno blizu pola miliona eura.

 

Portalanalitika.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.