14.7.2024 4:12
Breaking News

Zenka: Odnosi između Crne Gore i Turske visoko kvalitetni

Stvarajući zajedničku istoriju, razvijajući prijateljske međuljudske odnose, kulturu, običaje i tradiciju, Turska i Crna Gora, poštujući sistem starih vrijednosti, kao i tekovine savremenog doba i promjene koje ono donosi, ostvarile su blisku i veoma uspješnu saradnju, zaključeno je u razgovoru ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i direktora turskog kulturnog centra u Podgorici Junus Emra, Džihana Ozdemira.

Ministar Zenka je sa zadovoljstvom konstatovao da su odnosi između Crne Gore i Turske visoko kvalitetni, te da se, u različitim oblastima, konstantno unaprjeđuju.

Ministar je iskazao interesovanje za jačanjem saradnje resornog Ministarstva i Kulturnog centra Junus Emra, kroz planiranje i niza zajedničkih projekata u vezi sa promocijom važnosti poštovanja ljudskih i manjinskih prava, sfere interkulturalnosti, te njegovanja zajedničke baštine.

Prema riječima Ozdemira, u svijetu radi četrdeset kulturnih centara poput ovog u Podgorici, koji  nose naziv najvećeg turskog pjesnika mistika. On je ministra bliže upoznao sa aktivnostima kulturnog centra Junus Emra u Podgorici i naveo da se iste odnose na oblasti obrazovanja, istorije, kulture, promociju multikulturalnosti i suživota.

Sagovornici su u kontekstu važnosti poštovanja ljudskih prava razgovarali na temu opusa Junusa Emre koji se u svom radu direktno zalagao upravo za  činjenicu da su svi ljudi isti, te da ne treba vršiti podjele prema njihovim osobenostima.

Junus Emra u svojim stihovima nikada nije pozivao na mržnju i podjele, zaključeno je prilikom susreta Zenke i Ozdemira i takav stav trebalo bi da motiviše savremena društva da uvažavaju u većoj mjeri svoje bližnje, da ne dijele, da ne ističu razlike već da vrijednuju ono što svaki čovjek predstavlja u biti.

Sagovornici su izdvojili predloge za potencijalnu saradnju i izrazili očekivanje da će do realizacije istih doći u bliskoj budućnosti na obostrano zadovoljstvo.

Portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.