14.4.2024 9:50
Breaking News

Crna Gora i Turska jačaju vojne odnose

Novi petogodišnji sporazum između Crne Gore i Turske uključivaće zajedničku obuku vojnika i biće važan za crnogorsku vojsku i nastojanja zemlje za pridruživanje NATO-u, kažu zvaničnici i stručnjaci.

Turska je dugogodišnji član NATO-a i ima moderne kapacitete na polju vojnog obrazovanja i obuke, što je čini idealnim partnerom za balkanske zemlje.

„Sada imamo uslove da pripadnike Vojske Crne Gore možemo školovati, obučavati i uvežbavati na turskim vojnim akademijama, poligonima i trening centrima“, rekla je za SETimes portparolka Ministarstva odbrane Crne Gore Sanela Đozgić.

„To podrazumeva učestvovanje na vežbama, slanje posmatrača na vežbe, logističke sisteme, vojnu medicinu i zdravstvo, komunikacije, elektroniku i informacione sisteme, neborbene operacije kao što su mirovne operacije, operacije pružanja humanitarne pomoći i operacije suzbijanja piraterije, razmenu informacija u vojno-pravnim sistemima, kartografiju, hidrografiju i vojnu geografiju“, dodala je ona.

Sporazum, koji je potpisan 16. oktobra, takođe je fokusiran na vojsku kroz obrazovanje u sekundarnim vojnim školama i akademijama, kao i na profesionalni razvoj i razmenu eksperata.

Crnogorska vojska ima manje od 2.000 vojnika, ali zemlja ima klimatske i geografske uslove koji je čine pogodnom za vazdušne, morske i kopnene vojne vežbe. Bezbednosni eksperti kažu da će odnosi između Crne Gore i Turske biti znatno unapređeni ovim sporazumom.

„Naša zemlja ima privilegiju da pripadnike naše vojske obučava u Turskoj“, rekao je za SETimesAleksandar Dedović, izvršni direktor Alfa centra, nikšićke nevladine organizacije koja je fokusirana na bezbednosna pitanja. „Ovo posebno imajući u vidu da je Turska uložila ogromne napore i značajna sredstva u modernizaciju svoje vojske i smatra se jednim od najozbiljnijih i najbrojnijih vojnih kontributora u Alijansi. Očekujem da ćemo ojačati.. partnersku interoperabilnost u budućim misijama NATO-a.“

Džan Kasapoglu, bezbednosni analitičar istanbulskog tink-tenka Centar za ekonomske i spoljnopolitičke studije, kaže da turska spoljna politika pridaje značaj Balkanu zbog osmanskog strateškog nasleđa i savremenih geopolitičkih zabrinutosti.

„Važno pitanje je crnogorski cilj da postane član NATO-a. S obzirom na priliku da razvijaju vojnu saradnju sa jednom od najvećih i najaktivnijih vojnih snaga u NATO-u, crnogorske oružane snage biće korak bliže punopravnom članstvu“, rekao je on za SETimes.

Članica NATO-a od 1952, Turska je jedna od najmoćnijih zemalja Alijanse. Njene vojne snage imaju oko 623.000 aktivnih pripadnika, skoro isto koliko Crna Gora ima stanovnika.

Dopisnica Zejnep Čermen iz Istanbula doprinela je ovom izveštaju. .

http://www.setimes.com/

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.