14.4.2024 9:01
Breaking News

NTO: Turista više nego prošle godine

Na današnji dan u Crnoj Gori boravi 96.630 turista što je za dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije NTO.

Nezvanični podaci govore da je Crnu Goru od početka godine do sada posjetilo oko 1,2 miliona turista.

Iz NTO-a ističu da je ono što je obilježilo ovu sezonu na primorju, a prema podacima i statistici Call centra 1300, znatno manje pritužbi na problem buke u odnosu na prethodne sezone, bogatiji kulturno zabavni program, uredjenije plaže i povećanje broja izletničkih tura.

Što se tiče sjevera, Nacionalni parkovi su za prvih sedaqm mjeseci zabilježili 22 odsto više turista u odnosu na prethodnu godinu gdje prednjači Skadarsko jezero sa 42 odsto više turista.

Sezonu na sjeveru je obilježilo i znatno veće interesovanje za boravkom u avanturističkim parkovima Lovćen i Durmitor koji bilježe porast posjeta od 15 odsto, zatim bolja posjeta u segmentu pješačenja i biciklizma, kao i porast interesovanja za rafting na Tari i kanjoning u kanjonu Nevidio, kao i manifestacije u organizaciji LTO-a i Opština koje su bile izuzetno posjećene.

Među planinskim centrima ove godine se izdvojio Žabljak po broju posjetilaca ali i po broju izletnika koji su koristili novi put Žabljak – Boka.

Prema informacijama Direkcije za saobraćaj dnevno je tokom jula na dijelu puta Žabljak – Šavnik prolazilo oko 2.100 vozila a tokom avgusta oko 2.900 vozila.

„Ove sezone zabilježeno je i veće interesovanje turista za kulturnim, zatim vinskim turama, odnosno turama vezanim za enogastronomsku ponudu, kitesurfing, kao i turama koje obuhvataju obilaske i drugih destinacija u Regionu“, pojašnjeno je iz NTO-a.

Tokom postsezone cijene smještaja u većini hotela će biti niže za 20 odsto.

Najave hotelijera za nastupajući period su dobre, hoteli na Budvanskoj rivijeri su popunjeni tokom septembra i očekuje se dobra posjeta i u dijelu MICE tržišta (sastanci, konferencije, kongresi, događaji) tokom oktobra mjeseca. Prema najavama Aerodromi Crne Gore tokom septembra i oktobra očekuju povećanje broja letova za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.