14.4.2024 10:02
Breaking News

Posjeta ambasadora Crne Gore u Republici Turskoj Bralića opštini Konija

Ambasador Bralić je posjetio opštinu Koniju (Konya) i imao susrete sa Valijom, potpredsjednikom opštine, susrete u industrijskoj i trgovinskoj komori, biznismenima sektora turizma, tekstila, obuće, mašinske proizvodnje, lijekova i medicinske opreme.

Konija kao opština ima 1,100.000 stanovnika a Valiluk-Regija sa ukupno 31 jedinicom ima 2,100.000 stanovnika na površini od 40.000 km2. Po površini Konja je najveći grad u Turskoj, po stanovništvu na 6.mjestu. Grad je poznat po bogatoj istoriji, kulturno-umjetničkim spomenicima, univerzitetima, industriji i poljoprivredi. Ima izvoz 1,3 milijarde dolara.

Opština je izrazila želju da uspostavi bliske odnose sa jednom od opština iz Crne Gore kroz poznati model bratimljenja što može doprinijeti brzi privredni rast i uspostavljanje dobrih odnosa i realizaciju različitih ekonomskih projekata kao i realizaciju projekata na opštinskom nivou u oblasti kulture, zdravstva i obrazovanja.

Ekonomska saradnja je ono što je najpotrebnije Crnoj Gori a trenutno turski investitori imaju veliko interesovanje za investiranja uopšte za područje Balkana.

Kompanija Ozkajmak, zainteresovana za ulaganja u turizam, čelnici kompanije su izrazili želju da posjete Crnu Goru, jadransku obalu i odluče o daljim koracima saradnje. Predložen im je Ulcinj kao potencijalna destinacija ulaganja u turizam. Kompanija u svom sastavu ima 8 hotela od kojih su 6 u poznatim turističkim destinacijama Antaliji i Alaniji, i 2 hotela u Koniji. Inače kompanija se bavi i autobuskim transportom putnika unutar Turske, i preradom ruda hroma i magnezijuma. Kompanija zapošljava oko 3.000 radnika.

Kompanija Lamđi koja se bavi proizvodnjom obuće je takođe zainteresovana za ulaganja u Crnu Goru. Predložena im je fabrika Lenka iz Bijelog Polja, koju će posjetiti u vrlo kratkom periodu i pokušati da pronađu najbolje vidove dalje saradnje.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.