21.4.2024 14:31
Breaking News

Zvanična posjeta predsjednika Velike Narodne Skupštine Republike Turske Crnoj Gori

Crna Gora je jedna od najvažnijih zemalja za mir i stabilnost regiona i može da računa na podršku Turske na putu ulaska u Evropsku uniju i NATO, rekao je predsjednik turskog parlamenta Đemil Ćićek, tokom razgovora sa crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem.

On je rekao da su dvije države u prijateljskim odnosima i podsjetio je da je Turska među prvima priznala crnogorsku nezavisnost.

“Crna Gora je jedna od najvažnijih država za mir i stabilnost u regionu i Turska podržava njenu politiku evropskih i evroatlantskih integracija“, rekao je Ćićek.

On je naveo da Turska želi da osnaži saradnju sa Crnom Gorom na svim poljima.

Krivokapić je ocijenio da parlamenti dvije države uspostavljaju jaku osnovu za jačanje saradnje.

”Crna Gora ima poseban odnos sa Turskom, kao zemljom koja spaja istok i zapad, zemljom koja spaja sve različitosti u Evropi. Naši odnosi imaju dugo istorijsko pamćenje koje je u 20. vijeku prešlo u prijateljstvo i saradnju, da bi, nadam se, u 21. vijeku preraslo u puno zajedništvo u okviru NATO i EU”, poručio je Krivokapić.

On se zahvalio predstavnicima Turske na podršci prilikom izbora na funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Upitan da li ima kompanija za koje su turski investitori zainteresovani, Ćićek je rekao da postoji puno oblasti u kojima Crna Gora i Turska mogu da sarađuju, navodeći da su političari tu da naprave okvir kako bi se saradnja olakšala.

“Podržavamo sve investitore koji žele da ulažu u Crnu Goru i stalno objašnjavamo našim investitorima kako bi mogli to da urade. Bitno je da u skladu sa sporazumima koje treba potpisati u koji su već na snazi da se investitori zainteresuju za ulaganja”, kazao je on.

Ćićek je naveo da Turska ima puno svojih državljana koji su porijeklom iz Crne Gore, a koji su investitori, i to je, kako smatra, takođe prilika da se ekonomski odnosi dvije zemlje razvijaju.

“Pored toga značajna olakšica je i što Turkiš Airlajns ima svakodnevne letove na relaciji Podgorica-Istanbul”, dodao je on.

Krivokapić je kazao da susreti najvećih državnih zvaničnika daju snažnu osnovu za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje.

“Pored Željezare nadam se da će Turska uskoro otvoriti i predstavništvo svoje državne banke u Crnoj Gori. Biće to osnov za jak zamah investicija i njihovu sigurnost u Crnoj Gori”, ocijenio je on.

Ćićek je u svom programu imao i susrete sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.