24.5.2019 21:24
Vijesti
Home » ANALIZE » Turci bi da grade hotel sa pet zvjezdica u Budvi
Turci bi da grade hotel sa pet zvjezdica u Budvi

Turci bi da grade hotel sa pet zvjezdica u Budvi

Gradnju najveće turske investicije, koja bi imala dvije kule od 15 spratova, osporava Opština Budva. Čeka se odluka za saglasnost na idejni projekat

Podgorička kompanija „Mia investments“, turskih biznismena, namjerava da na atraktivnom zemljišnom kompleksu na Jadranskom sajmu na desetak metara od Slovenske plaže gradi hotel sa pet zvjezdica, odnosno, dvije kule koje bi imale 15 spratova.

Riječ je o zemljištu od oko 8.500 kvadrata koje je i dalje u katastarskoj evidenciji uknjiženo na kompaniju “Safiro beach resort”, čiji je osnivač kiparska firma “Expom hotel partners limited“ iza koje, prema pisanju medija, stoji biznismen Duško Knežević.

Interesantno je to da je Ministarstvo održivog razvoja prije dvije godine dalo Opštini Budva status stranke u postupku u proceduri izdavanja građevinske dozvole kompaniji “Safiro beach resort”. Tada je postupak obustavljen.

Praktično dvije godine je priča o gradnji solitera na samoj obali tapkala u mjestu, dok se za ovu atraktivnu lokaciju koja se nalazi isped kompleksa „Tre canne“ nije zainteresovala turska firma.

Predsjednik odbora direktora “Mia investments” je Sener Ahmet Ozan, dok su članovi odbora Kader Murat, Tito Orfea i Arikan Habip.

“Vijesti” su imale uvid u idejni projekat koji je dostavila turska kompanija kojim je predviđeno da budući hotel sa pet zvjezdica ima dvije podzemne etaže, prizemlje i 15 spratova. U podzemnim etažama imaće 13.371 kvadrat neto površine, dok su nadzemne 33.942 kvadrata.

„Objekat je projektovan kao pravougaona forma sa postamentom i dvije kule u pravcu istok – zapad. Koncipiran kao slobodnostojeći objekat omogućava distancu prema susjednim objektima. U strukturi forme moguće je prepoznati postament koji obuhvata prizemlje i prvu etažu i dvije smakute kule u kojima su projektovane smještajne jedinice (od II do XV sprata)

Projektovane su 352 smještajne jedinice u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 770“, navodi se u idejnom projektu.

Ovo bi bila najveće ulaganje turskih investitora u crnogorski hotelski biznis. Međutim, poznato je da novim zakonskim rješenjima graditeljima hotela sa 5 zvjezdica data je mogućnost da polovinu smještajnih jedinica mogu prodati kao stanove za tržište. Iako je detaljni urbanistički plan „Budva centar“ kojim je pokrivena ova lokacija stavljen van snage već dvije godine, dozvoljena je gradnja jedino hotela.

Zemlja na kojoj je predviđena gradnja je pod sporom, bivši vlasnici traže da im se ona vrati, a tužbe je podnijela i Opština Budva. Zemlja je založena Pireus banci za kredit od šest miliona eura.

 

vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.